Дріяда

Тут обговорюються статті тлумачно-стилістичного словника r2u
Відповісти
Анатолій

Дріяда

Повідомлення Анатолій »

I. Дрія́да, -и (радян., нрк дріа́да, -и), жін. У грецькій мітології — німфа — покровителька дерев.
[1. Борис без руху, затаївши дух у собі вдивлявся в сю чудову появу. Він зовсім не надіявся тут, серед диких лісистих гір побачити в таку ранню пору в такім місці таке ніжне сотворінє. Хвилину він завагався; в його умі мелькнули старинні казки про дріяд, лісових дівчат, богинь дерев, що иноді являються людям, але зараз же його розум висміяв ті мітичні фантазії (Іван Франко, «Дріяда»). 2. О ви, дріади й ореади, що пробуваєте в сих гірських хащах, нехай не бентежать вашого любого впокою прудконогі і хтиві сатири, безнадійно у вас залюблені, — ридайте посполу зі мною над гіркою моєю недолею, а ні, то принаймні вчувайте спочутливим ухом мої ридання! (Мігель де Сервантес Сааведра, «Премудрий гідальго Дон Кіхот з Ламанчі», переклад Миколи Лукаша). 3. Я повільно рушила до Респондента, гасячи по дорозі принагідні світильники. Сатир і дріяда з гобелена за Респондентовою спиною поринали в напівморок. Сатир підморгнув мені. Я затремтіла. (Юрій Андрухович, «Перверзія»).]
//образ. Символ великої краси.
[Дріадам нічого робить // Перед такою красотою, // Перед богинею такою! (Тарас Шевченко, «Колись-то ще, во время оно...»)]
Анатолій

Re: Дріяда

Повідомлення Анатолій »

II. Дрія́да, -и (радян., нрк дріа́да, -и), жін. Ще як рослина (https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%94%D1 ... %BD%D0%B0); http://r2u.org.ua/s?w=%D0%94%D1%80%D1%9 ... ghlight=on). От тільки не знаю, як правильно потумачити.
I_Dominik

Повідомлення I_Dominik »

Хотів запитати, чи заміна -а- на -я- є офіційною, а чи на вподобання автора, як то є з -г- та -ґ-? Чи відтепер кажемо олімпіяда, спартакіяда і тд?
Анатолій

Повідомлення Анатолій »

I_Dominik писав:Хотів запитати, чи заміна -а- на -я- є офіційною, а чи на вподобання автора, як то є з -г- та -ґ-? Чи відтепер кажемо олімпіяда, спартакіяда і тд?
Неофіційна, але така, що відповідає духові української мови, Правопису-28 й Проєкту українського правопису.
Анатолій

Повідомлення Анатолій »

Додано таке:
II. Дрія́да, -и, (радян., нрк дріа́да, -и), жін. (Dryas L.) Вічнозелений ґрунтопокривний або сильно розпластаний гіллястий чагарник, поширений у холодних регіонах Північної півкулі — арктичних та субарктичних місцевостях, а також у високогірних районах помірної зони; оленич.
[1. Див. Словник українських наукових і народних назв судинних рослин (Ю. Кобів). 2. Дріада — один з небагатьох квітів, які ростуть в тундрі Крайньої Півночі і Сибіру. Дріада чудово пристосувалася до короткого північного літа. Пелюстки віночка розташовані у вигляді параболи так, що сонячні промені збираються до центру (із сайту porady.xyz).]
Відповісти

Повернутись до “Обговорення статей тлумачного”