Мазе́пинець, -нця, чол.
1. Сподвижник гетьмана Івана Мазепи або його послідовник у боротьбі за незалежність України від Росії.
[1. Прицмокуючи язиком, він весело поглядав на вікно, відкіля видно було, як його гайдуки виряжали з двору переляканих і побитих нащадків мазепинця (Микола Лазорський, «Гетьман Кирило Розумовський»). 2. Яворський особисто дружив з Мазепою, 1689 року написав йому панегірик. І пізніше простежуються його зв'язки з «мазепинцями» — Пилип Орлик писав чомусь листа до Стефана Яворського з поясненнями причин переходу Мазепи на бік Швеції (Мирослав Попович, «Григорій Сковорода: філософія свобода).]
2. Вояк кінного полку ім. гетьмана Івана Мазепи.
[Остаточний результат формування української кінноти — це 12 кінних полків Дієвої Армії УНР. Влітку 1920 р. 6 цих полків було об’єднано в Окрему Кінну дивізію (перше значне українське кінне з’єднання), а інші 6 полків — приділено до піхотних дивізії. Найкращими та найбільш знаменитими були наступні кінні полки: Чорні Запорожці полк. Дяченка («чорношличники»), «Залізняки» (Лубенський кінний полк ім. Максима Залізняка), «Мазепинці» (полк ім. гетьмана Мазепи), «Сірки» (полк ім. кошового отамана Сірка) та, звичайно ж, «Гордієнківці» (наперший український кінний полк — з осені 1917 р.)(Демещук А. В., «Організація кінноти Армії УНР в 1919—1920 рр.).]
Мазепинець
Re: Мазепинець
Розумію всю неоднозначність мого допису, але не можемо уникати того, що для великої кількості наддніпрянських українців мазепинець має визначення 'зрадник', і того оминути не є можливим, бо то було б кламством. Так само, як для наддніпрянця 'єзуїт' має значення інквізитора, не зважаючи на те, що інквізиторами були милі мені домініканці, а не єзуїти...
Востаннє редагувалось Суб березня 21, 2015 8:49 pm користувачем I_Dominik, всього редагувалось 1 раз.
Re: Мазепинець
Ну, є перше означення: «Сподвижник гетьмана Івана Мазепи або його послідовник у боротьбі за незалежність України від Росії». Це означення загальне, беземоційне. Для когось таке «сподвижництво» є геройством, для когось зрадою, це вже хто як для себе розуміє боротьбу за незалежність.I_Dominik писав:Розумію всю неоднозначність мого допису, але не можемо уникати того, що для великої кількості наддніпрянських українців мазепинець має визначення 'зрадник', і того оминути не є можливим, бо то було б кламством. Так само, як для наддніпрянця 'єзуїт' має знаження інквізитора, не зважаючи на те, що інквізиторами були милі мені домініканці, а не єзуїти...