Митусь
Митусь
Ми́тусь, митусе́м, ми́тьма, присл. Вершками або головами в різні боки.
Полягали на полу митусь, заславши ще перед тим його м'яким, запашним сіном (Василь Чапленко, Українці); Поміж ними, до самого вікна, цілу ніч стовбичили "демонстранти". А їхні побратими напирали з коридору... Справжні улюбленці долі митусем лежали на других, інколи й на полицях для чемоданів і клунків (Олекса Ізарський, Полтава); А колючий дріт по-доброму змотано в клубки і зложено частково коло воріт Гопеєвого подвір'я. Решта — на почорнілих снопах торішньої кукурудзи, складених митусем, тобто гузирями в протилежні сторони (Феодосій Роговий, Свято останнього млива); Ми звечора полягали як треба, а вранці митусем лежали, бо вночі дуже ворочались (Сл. Гр.).
Полягали на полу митусь, заславши ще перед тим його м'яким, запашним сіном (Василь Чапленко, Українці); Поміж ними, до самого вікна, цілу ніч стовбичили "демонстранти". А їхні побратими напирали з коридору... Справжні улюбленці долі митусем лежали на других, інколи й на полицях для чемоданів і клунків (Олекса Ізарський, Полтава); А колючий дріт по-доброму змотано в клубки і зложено частково коло воріт Гопеєвого подвір'я. Решта — на почорнілих снопах торішньої кукурудзи, складених митусем, тобто гузирями в протилежні сторони (Феодосій Роговий, Свято останнього млива); Ми звечора полягали як треба, а вранці митусем лежали, бо вночі дуже ворочались (Сл. Гр.).
Востаннє редагувалось Сер лютого 05, 2014 5:19 pm користувачем Ґалаха, всього редагувалось 9 разів.
Що глибшими стають наші знання, то більшає безодня незвіданости навколо них.
Re: Митусь
Чудово
Заувага. Як на мене, тре’ обов’язково давати ще приклад зі словника Грінченка (якщо є). Але це тре’ обговорити.
Заувага. Як на мене, тре’ обов’язково давати ще приклад зі словника Грінченка (якщо є). Але це тре’ обговорити.
А як їх позначати? Сл. Гр., чи так як там написано - Козел. у., до речі, що це значить, бо в джерелах нема.
Сл. Гр.
Думаю, це Козельщинський уїзд.
Думаю, це Козельщинський уїзд.
У Грінченка є.Кувалда писав:Чудово
Ми́тусь, митусе́м, нар. О растеніяхъ: комлями внутрь, а верхушками въ противоположныя стороны (лежать). Вас. 176. Мнж. 185. О людяхъ: въ разныя стороны головами (лежать). Мнж. 185. Ми звечора полягали як треба, а вранці митусем лежали, бо вночі дуже ворочались. Козел. у.
Як на мене, в означенні треба прибрати Лежати або класти. Бо хіба годиться прислівник тлумачити дієсловом?
не знаю.
а як годиться?
а як годиться?