Мерзейший
Re: Мерзейший
Думаю, мерзенний цілком достатньо. Мерзейший - це не найвища форма порівняння, це елатив, а не суперлатив. До того ж, як мені відомо, від прикметників з -енн- в укрмові найвищий ступінь порівняння не утворюється.
Re: Мерзейший
"від прикметників з -енн- в укрмові найвищий ступінь порівняння не утворюється".
-енний часом виконує функцію вказування на вищий ступінь якості. І певно саме тому зазвичай від них не утворюють найвищого ступеня (хоча я б почитав з цього приводу якесь дослідження
), але не можна сказати, що не утворює і край
. Той же мерзенний цілком має ступенювання: мерзенніший, щонаймерзенніший, або численний: численніший, найчисленніший.
Мерзенний - це, до речі, відповідник рос. мерзкий, а не мерзейший.
А от з формами на -ейший таки є проблема і те, що пропонують класики, наприклад Сулима форму най-, як на мене не завжди годиться. бо одна справа: пусть победит сильнейший, то тут це = самый сильный=найсильніший, а от известнейший ученый, то тут не самый известный. Островські пропонують використовувати "один з", "дуже", тобто "дуже відомий".
-енний часом виконує функцію вказування на вищий ступінь якості. І певно саме тому зазвичай від них не утворюють найвищого ступеня (хоча я б почитав з цього приводу якесь дослідження
Мерзенний - це, до речі, відповідник рос. мерзкий, а не мерзейший.
А от з формами на -ейший таки є проблема і те, що пропонують класики, наприклад Сулима форму най-, як на мене не завжди годиться. бо одна справа: пусть победит сильнейший, то тут це = самый сильный=найсильніший, а от известнейший ученый, то тут не самый известный. Островські пропонують використовувати "один з", "дуже", тобто "дуже відомий".