Орієнтуватися по сонцю чи за сонцем

Питання та відповіді щодо української мови

Модератор: Анатолій

Відповісти
Дмитро

Орієнтуватися по сонцю чи за сонцем

Повідомлення Дмитро »

Шановні друзі, як ви гадаєте — правильно орієнтуватися, визначати напрям (шлях) по сонцю чи за сонцем, по зорях чи за зорями, по вітру чи за вітром? Свої міркування виклав на братньому форумі. Але наведу їх і тут.
Як на мене, то вислови йти, линути, їхати і т. д. за вітром (проти вітру) означають чіткий напрям руху, відповідаючи на питання куди? Тобто йти, линути, їхати і т. д. туди, куди дме вітер (звідки дме вітер). Ці вислови подібні до вислову пливти за водою (проти води). Те саме можна сказати й про конструкції за сонцем (навпаки сонця), тобто йти в напрямі руху сонця (в напрямі, протилежному до руху сонця). Сполука навпаки сонця усталилася, гадаю, тому, що проти сонця найчастіше означає під сонячним світлом.
Мене ж цікавить сполука, яка відповідатиме на питання як? яким чином? Визначити шлях як? Розумію, що можна сказати залежно від того, де тепер сонце. Але ж це задовго. Та й щодо зір така конструкція не годиться. Де тепер зорі просто не звучить. Тим-то я й схиляюся більше до по. Приміром, пізнаємо ми по очах, по обличчю, по роботі тощо. Наведу лише два приклади з СУМа (стаття угадувати):
Купці в сукняних чумарках і чоботях пляшками обмацували поглядом в'юки, вгадуючи за обсягом і упакуванням їх вміст, якість і навіть асортимент (Зінаїда Тулуб);

Його захопив азарт бригади. Він поглядав на бригадира, бажаючи по його очах угадати, що треба робити (Юрій Яновський).

Яке речення звучить природніше? Здається, друге. Чи ж не так? А може, є кращі варіанти?
Кувалда
Редактор

Re: Орієнтуватися по сонцю чи за сонцем

Повідомлення Кувалда »

яу на мене, тільки "по сонцю/зорях". Аналогія: бачити по халявах/зорієнтуватися по халявах ;)
Кувалда
Редактор

Re: Орієнтуватися по сонцю чи за сонцем

Повідомлення Кувалда »

Думаю, це має стосуватися й інших орієнтирів: по моху, по деревах, по вітру тощо.
Над озеро приходить ніч, і мисливцеві вже нема чого робити, хіба що ще слухати всім єством, як обертається навколо світ, і прикидати по зорях, в який бік йому стелиться шлях додому… (І.Багряний)
Вночі знову по зорях прямував на схід (М.Стельмах).
Шлях по зорях (Д.Кремінь)
По зорях Вибираючи шлях... (А.Сіренко)
мусить бути астрологом, аби по зорях визначати годину ночі й місцезнаходження своє в будь-якому краю і підсонні світу; (М.Лукаш, перекл. М.Сервантеса)
А н е л я. Маклено! Маклено! Почекай хвилинку. Ти не знаєш, котра година? Ох, я забула, що у вас немає годинника. Але ти, здається, по сонцю вгадуєш. Скажи, котра тепер година по сонцю? (М.Куліш).
По сонцю видно, в котру сторону йти, спішу туди і все оглядаюсь, бо знаю: я тепер незаконний чоловік на світі, арештований і розстріляний, викреслений із живих списків; по документах — мертвяк (В.Барка).
Відповісти

Повернутись до “Мовні консультації”