Чи по-українському звучить?

Питання та відповіді щодо української мови

Модератор: Анатолій

Відповісти
Анатолій

Чи по-українському звучить?

Повідомлення Анатолій »

Чи по-українському звучать такі фрази: «Йо­му, як і старшині міліції Максиму Поріваю, який загинув разом із ним, берет кольору крові вручили посмертно», «За цей час ним [орденом] нагородили понад 600 осіб, зокрема й військовослужбовців внутрішніх військ МВС, відзначених за виконання службового обов’язку в гарячих точках Союзу», «За рік наказом командувача НГУ від 20 вересня 1993 року ім’я майора Ігнатьєва навічно занесли до списків роти зв’язку запорізького полку Національної гвардії» (цікавить, насамперед, вживання слів вручили, нагородили, занесли)?
Кувалда
Редактор

Re: Чи по-українському звучить?

Повідомлення Кувалда »

посмертно не вручають, а нагороджують/удостоюють
в списки вписують/записують/заводять
Анатолій

Повідомлення Анатолій »

Кувалда писав:посмертно не вручають, а нагороджують/удостоюють
в списки вписують/записують/заводять
Дякую. Доречно.
Та мене більше цікавить форма дієслова: минулий час, множина. Чи краще тут вживати форму на -но, -то? Чи по-українськи звучить: «За цей час ним [орденом] нагородили...», «Йо­го... беретом кольору крові нагородили посмертно», «Наказом командувача... ім’я майора Ігнатьєва навічно завели до списків роти»? Чи ще якось по-іншому?
Кувалда
Редактор

Повідомлення Кувалда »

можна й те, й інше, а ще форми на -ні, -ті. і нагороджено посмертно, і нагородили посмертно, і нагороджені посмертно (мінятиметься дещо речення). В останньому реченні краще записаний/заведений. З наказу (за наказом) ... записане... (але можна й інші варіянти)
Анатолій

Повідомлення Анатолій »

Дякую.
Відповісти

Повернутись до “Мовні консультації”