Рулевой

Обговорення нових та наявних статей сучасного словника
Andriy
Адміністратор сайту
Повідомлень: 3822
З нами з: Сер травня 27, 2009 8:23 pm

Рулевой

Повідомлення Andriy »

(дещо повертаючись до теми «керування/управління» :))
рулевое управление — кермове керування ? стернове керування ?
Анат
Повідомлень: 127
З нами з: Чет січня 26, 2012 6:30 pm

Re: Рулевой

Повідомлення Анат »

Просто стерно.
Усезнайко
Повідомлень: 529
З нами з: Нед червня 28, 2009 12:29 am

Re: Рулевой

Повідомлення Усезнайко »

Є ж кермування й стернування.
Ніхто не знає стільки, скільки не знаю я.
Andriy
Адміністратор сайту
Повідомлень: 3822
З нами з: Сер травня 27, 2009 8:23 pm

Re: Рулевой

Повідомлення Andriy »

Рулевое управление — система управления направлением движения транспортных средств с помощью рулевого колеса. Состоит из механизмов, преобразующих положение (угол поворота) руля в пропорциональное изменение положения колёс или аналогичных управляющих направлением движения элементов (поворот двигателя, поворот направляющей лыжи, конька)ф
тобто це — система керування машини за допомогою керма
отже просто «кермо» не підходить, кермування й стернування, якщо вірити АС, є процесом, тобто теж не дуже
краєзнавець
Повідомлень: 1091
З нами з: Сер червня 23, 2010 10:34 am

Re: Рулевой

Повідомлення краєзнавець »

Кермо - це орган рухомого механізму, що впливає на напрям руху. У повітряних та водоплавних суднах кермом є більш-менш плоска зовнішня повязана з судном панель, яка, коли її відхиляють в той чи інший бік, створює опір потокові води чи повітря, в якому перебуває судно, і через різницю в опорах з одного та іншого боку судно змінює своє положення в потоці і напрям руху.
Стерно - це важіль, який при дії на нього рукою або руками через систему інших важелів, тяг, валів тощо впливає на положення керма. Стерно може мати різноманітну форму - від простого важеля в найпростішому човні, обладнаному кермом, до колеса (кількох важелів, охоплених ободом). На судні, літаку стерно може називатися штурвалом (англ,).
В автомобілі кермом чомусь називають те, що є по суті стерном. Класичного керма в автомобілі, як правило, немає, а кермо-стерно впливає на положення коліс, як правило, передніх. При зміні положення коліс змінюється напрям руху.
Тому управління суднами (і повітряними, і водоплавними) є, на мій погляд, кермовим, а автомобілями - колісним. Хоча надшвидкісні автомобілі можуть, мабуть, мати кермове управління. Як літак.
Чи ні?
Andriy
Адміністратор сайту
Повідомлень: 3822
З нами з: Сер травня 27, 2009 8:23 pm

Re: Рулевой

Повідомлення Andriy »

не знаю звідки такі означення, якщо вірити сучасним словникам то кермо = стерно =
Пристрій для керування рухом судна, автомобіля, трактора і т. ін.
стерно також може мати ширше значення «Орган управління, керівництва.»

якщо зазирнути в старі словники, то вони теж більш-менш тотожні: і стерно́ і керма може бути «Рулевое весло́» (окрім всього іншого)

Народний трішки більше розрізняє:
...(техн.) кермо, правило; (на судне) стерно...
краєзнавець
Повідомлень: 1091
З нами з: Сер червня 23, 2010 10:34 am

Re: Рулевой

Повідомлення краєзнавець »

"Пристрій для керування рухом судна, автомобіля, трактора і т. ін." - це складна штука, що включає (якщо говорити про повітряне чи водоплавне судно) на одному кінці кермо, як виконавчий орган (знаходиться безпосередньо в потоці води чи повітря і взаємодіє з ним), стерно, як орган, що безпосередньо сприймає командний рух рук людини-стернового, а також механізм, що передає цей рух від стерна на кермо.
Стерно називається мабуть від stern (німецькою - зірка). Штурвал судна, кермо автомобіля справді схожі на зірку, охоплену ободом. Якщо так, то стерно і кермо на судні не можуть бути синонімами. Адже кермо на судні - це площина (і т.д., див. вище). Якщо хтось десь справді міг визначити стерно і кермо на судні як синоніми, то це хіба чистий філолог, що до пуття не знав, як все це працює.
Що стосується авта, то тут мабуть через помилкове трактування якимось мовником стерна і керма як синонімів для насправді стерна була кимось вжита і прижилася назва кермо (заснув за кермом). Автомобіль класичного керма не має, а виконавчими органами управління в ньому слугують колеса. При зміні їх кута від нульового щодо напряму руху авта змінюється і напрям руху так само, як і при відхиленні керма на судні.
Тому і в автомобілі чи тракторі "пристрій для керування" ним не є ні стерном, ні кермом, а є складним механізмом, що включає стерно (помилково назване кермом, колеса, та механізм, що передає момент повороту стерна (керма) на колеса.
Кувалда
Редактор
Повідомлень: 5832
З нами з: Сер травня 27, 2009 8:33 pm

Re: Рулевой

Повідомлення Кувалда »

цікава верія, краєзнавцю ;) . тільки кермо - початково "велике стернове весло".
щодо "рулевое управление". загалом стерно=кермо, просто в мові кермо більше пов’язують з автомобілем, а стерно з плавзасобом. Хоча є і вжиток стерна на місці керма й навпаки. Стерно - запозичення з німецької, кермо – вочевидь гібрид корми і запозичення через польську німецького керувати. Тому кермове керування і видається трохи кумедним. Руль - найпізніше запозичення з нідерланської через російську. Більше з ним все ж пов’язана, мабуть, авіяція. Наприклад, "рулі висоти". Навіть не знаю чи є інший відповідник. Хоч з іншого боку, в перекладі А.Жаловського Екзюпері є "кермова тяга". я б подав всі три слова. Єдине, що стосується безпосередньо "рулевого управления", то цілком можна було б - і як на мене, це краще - назвати це, скажімо кермова (стернова, рульова) система, бо керування це все ж процес, а тут більше йдеться про механізм ;)
краєзнавець
Повідомлень: 1091
З нами з: Сер червня 23, 2010 10:34 am

Re: Рулевой

Повідомлення краєзнавець »

Весло - це теж "більш-менш плоска зовнішня повязана з судном панель, яка, коли її відхиляють в той чи інший бік, створює опір потокові води чи повітря, в якому перебуває судно".
Штука в тому, що кермо, це фіговина, положення якої у воді чи повітрі безпосередньо впливає на зміну напряму руху повязаного з нею судна, а стерно - це фіговина, що впливає на положення керма, а вже через нього на положення судна.
Кермо стерном не назвеш, бо стерно - це щось типу зірки, а кермо - на неї геть не схоже. :)
А стерно кермом (в автомобілі) чомусь назвали.
Кувалда
Редактор
Повідомлень: 5832
З нами з: Сер травня 27, 2009 8:33 pm

Re: Рулевой

Повідомлення Кувалда »

стерно
стерно́ "кормило, кормовое весло", южн., диал. стярно́, брянск. (РФВ 71, 360), укр. стерно́ "руль", др.-русск. стрънъ (Варлаам и Иоасаф, ХV в.; см. Преобр. II, 385). Заимств. из польск. ster "руль", которое восходит к ср.-нем. stiurе – то же; см. Фасмер, Festschr. Suolahti 302; Брюкнер 515. Ср. стырь.
Відповісти

Повернутись до “Обговорення статей”