Упитанный

Обговорення нових та наявних статей сучасного словника
краєзнавець
Повідомлень: 1091
З нами з: Сер червня 23, 2010 10:34 am

Упитанный

Повідомлення краєзнавець »

Серед перекладів цього слова в словниках не бачу версії справний, яка широко застосовується, зокрема, на моїй малій батьківщині - Полтавщині (справна молодиця, справна корова тощо).
З літератури поки нічого не пригадалося, у Грінченка справний - це лише щось на зразок дисциплінований. Зате ось одне зі значень слова справний у Вікісловнику:
5.Який внаслідок посиленого годування чи харчування набув потрібної або значної ваги, жирності; вгодований.
Анат
Повідомлень: 127
З нами з: Чет січня 26, 2012 6:30 pm

Re: Упитанный

Повідомлення Анат »

Знову про справний.
- справна молодиця може бути і не в тілі, худорлявою, але хазяйновитою, меткою, охайною, чуйною. От тоді вона справна. Мова йде про збіг позитивних рис у одної молодиці, дівки, жіночки.
- справна корова сприймається нормально.

З літератури поки нічого не пригадалося, у Грінченка справний - це лише щось на зразок дисциплінований. Зате ось одне зі значень слова справний у Вікісловнику:5.Який внаслідок посиленого годування чи харчування набув потрібної або значної ваги, жирності; вгодований.
Це речення якесь недоладне. Справний містить констатацію, оцінку стану, а не мету, не направленність.
Ксандер
Повідомлень: 155
З нами з: Сер січня 04, 2012 10:35 pm
Звідки: м. Брянка Луганської обл.

Re: Упитанный

Повідомлення Ксандер »

СУМ-11 подає (багато помилок, але зрозуміти можна):
СПРАВНИЙ, а, е.
1. Який не має пошкоджень, цілком придатний для використання. Декотрі судна, на яких були справні мотори, уже відпливали, інші готувались до відплиття (Олесь Гончар, Людина.., 1960, 279); — Дивися, щоб розпашники і всякий інвентар були справні. — За реманентом діло не стане (Григір Тютюнник, Вир, 1964, 119); *Образно. Література і мистецтво — могутня зброя, найважливіший засіб комуністичного виховання. Вона повинна бути завжди справною, вірно спрямованою і гостро відточеною, діяти безвідмовно (Літ, Укр., 15.1 1963, 1).
2. Який має досвід, володіє знаннями, навичками у якій-небудь справі, професії і т. ін. «Шкода мені цього Коцюбенкаї — думав мировий. — І пише гарно, і писар з його дуже справний.. Та ба! Прийдеться скинути його з місця» (Нечуй-Левицький, IV, 1956, 166); У морі видко перекинуту шаланду, там загинув її чоловік Мусій Половець, він чимало пожив на світі, од нього зла не бачила [Половчиха], був справний рибалка на Чорному морі (Юрій Яновський, II, 1958, 191);
// Який має позитивні якості або властивості, що відповідають поставленим вимогам, задовольняють їх (про предмети, тварини, рослини і т. ін.). — Коник у мене справний. На вигляд він, може, й не показний, зате двожильний (Євген Кравченко, Бувальщина, 1961, 119); Вночі замордовані коні ледве допленталися до Вінниці: в дорозі налетіла завірюха, завіяла шляхи.. Добре, що хоч за Корделівкою пішла справна дорога (Михайло Стельмах, І, 1962, 173); Колгосп «Зоря»., був колгосп хороший, справний, всі роботи виконував вчасно (Остап Вишня, І, 1956, 423); Дарина брмолаївна.. була лагідною та веселою жінкою. Всяке діло горіло в її натруджених, справних руках (Вітчизна, 9, 1964, 127).
3. перен. Який перебуває у належному стані, має належний вигляд. — Глядіть, щоб перед Новим роком ваші книоюки, ваші метрики були справні..,— сказав Балабуха (Нечуй-Левицький, III, 1956, 132); — Я відлучився... — А ти мусиш не відлучатись. До діла приставлений, значить дивися добре, щоб все справним було,— повчав невдоволений батько (Анатолій Шиян, Баланда, 1957, 28).
♦ Цифра справна — про окозамилювання в яких-небудь документах. Незавидні керівники на місцях тільки й дбали про те, щоб у них завжди цифра була справна перед вищим начальством (Василь Кучер, Трудна любов, 1960, 123).
4. Який старанно, ретельно виконує свої завдання, обов'язки; старанний. Де керівник гарний, там робітник справний (Українські.. прислів'я.., 1955, 357); Тим часом хазяїни старшого брата дивилися на його за тим тільки, щоб бачити, чи справний він, чи не пустує (Марко Вовчок, І, 1955, 295); Уже не в жарт богатирі, вони [хлопці] в роботі справні, вони насправді шахтарі і справжні, й повноправні (Петро Дорошко, Три богатирі, 1959, 22).
5. Який внаслідок посиленого годування чи харчування набув потрібної або значної ваги, жирності; вгодований. Це — молочна ферма наша (Ви на ній ще не були). От- якраз корови з паші На спочинок прибули — Сименталки ситі, справні, Масть ряба у всіх у них (Марія Познанська, Ми зростаєм.., 1960, 75).


Я так розумію, що йдеться тільки про тварин, що посиленим годуванням набирають не так вагу, як "2) який має позитивні якості або властивості, що відповідають поставленим вимогам, задовольняють їх (про предмети, тварини, рослини і т. ін.)"
Кувалда
Редактор
Повідомлень: 5832
З нами з: Сер травня 27, 2009 8:33 pm

Re: Упитанный

Повідомлення Кувалда »

непереконливо, краєзнавцю
краєзнавець
Повідомлень: 1091
З нами з: Сер червня 23, 2010 10:34 am

Re: Упитанный

Повідомлення краєзнавець »

Чому? Я ж не стверджую, що справний не має інших значень.
І не стверджую, що упитанный може перекладатися тільки як справний.
Але безсумнівно, що одне з значень слова справний - це те саме, що російською упитанный.
І мені це вже 63 роки відомо. І тестю моєму 90-літньому, що все життя прожив у селі на Полтавщині, а тепер живе з нами в Києві..
І Вікісловник містить також це значення слова справний. Не обмежуючи його застосуванням до тварин.
Справний хлопець, справна дівчина, справна молодиця, "справненький у вас синок" - як антоніми до худий, худа - нормальні застосування цього слова.
Кувалда
Редактор
Повідомлень: 5832
З нами з: Сер травня 27, 2009 8:33 pm

Re: Упитанный

Повідомлення Кувалда »

Краєзнавцю, справна молодиця може бути як худа, так і товста. а справний кабан може бути і не вгодованим. Он вгорі Ксандер дав чітке пояснення: який має позитивні якості або властивості, що відповідають поставленим вимогам, задовольняють їх (про предмети, тварини, рослини і т. ін.)"
краєзнавець
Повідомлень: 1091
З нами з: Сер червня 23, 2010 10:34 am

Re: Упитанный

Повідомлення краєзнавець »

...видалено модератором... СУМ-11, які серед значень слова справний чітко подають (під пунктом 5) ту ж версію, що і я? :)
Кувалда
Редактор
Повідомлень: 5832
З нами з: Сер травня 27, 2009 8:33 pm

Re: Упитанный

Повідомлення Кувалда »

Ще раз, краєзнавцю. Кабан, призначений для м’яса, справним буде, коли буде м’ясистим, для сала – салистим і це збіжиться з Вашим уявленням про справність, а вже для розплоду – за іншими характеристиками (серед яких вгодованість може й не значитися). Корови справні, коли дають багато молока (їдять, що дають/бачать, нема проблем з заплідненням тощо). І лише коли їм пора на бойню їхня справність визначатиметься вгодованістю (хоча я не чув, щоб у цей час їх так називали: справних на бойню не віддають, хіба аж старих). Може, укладачі СУМу вважають, що справна корова – це махина під тону ваги, і літр молока в день. Думаю, їм варто було запитати про це у селян, а не в поетеси, яка шукала риму.
краєзнавець
Повідомлень: 1091
З нами з: Сер червня 23, 2010 10:34 am

Re: Упитанный

Повідомлення краєзнавець »

...видалено модератором...
До Вікісловника і СУМу, де не вказано, що справною в розумінні вгодованою може бути лише тварина, додаю ось ці приклади вживання слова справний в розумінні вгодована, тілиста людина:
І
- Що ж тут такого? Ти ще молодиця справна. Статиста, хвігуриста.
- Та ну вас, діду, - розсміялася Маруська, але в дзеркало скоса глянула. -- Бігаю багато, кручусь. От і фігура.
(Валерій Нечипоренко, «Самосел», http://ruthenia.info/txt/nechyporv/samosel.html)
ІІ
Програма свята "ЕтноЛіто. ХІХ Купальські ігри на батьківщині Гоголя".
Конкурс краси "Українська Молодиця", де буде обиратись не просто гарна, а й справна дівчина найрозкішніших форм.
(http://www.etnobank.com/index.php?id=etnolito0)
Анат
Повідомлень: 127
З нами з: Чет січня 26, 2012 6:30 pm

Re: Упитанный

Повідомлення Анат »

справна дівчина найрозкішніших форм
На отаку фразоньку у нас сказали б:
Ну й утнув, сукиному синові, стерво.
Бо то тілиста, ляля, виґандюрена. Врешті тлуста, розгодована, випанькана.
Як лялі Поплавського. Та хто ж про них скаже, що вони справні. Тю!
Відповісти

Повернутись до “Обговорення статей”