Добрий день.
Маємо вислів "макет має одну або більше частин". Мені говорять, що так писати неправильно, адже "одну" не узгоджується з "частин". Будьте ласкаві, підкажіть, чи справді у цьому випадку необхідно узгоджувати і "одну"? Особливості вживання однорідних членів я перечитала, але, може, чого не помітила...
Дякую.
Однорідні члени речення
Модератор: Анатолій
Однорідні члени речення
Востаннє редагувалось Сер жовтня 19, 2011 12:03 pm користувачем Валерія, всього редагувалось 1 раз.
Re: Однорідні члени речення
Яких "посудин"?Валерія писав:Добрий день.
Маємо вислів "макет має одну або більше частин". Мені говорять, що так писати неправильно, адже "одну" не узгоджується з "посудин". Будьте ласкаві, підкажіть, чи справді у цьому випадку необхідно узгоджувати і "одну"? Особливості вживання однорідних членів я перечитала, але, може, чого не помітила...
Дякую.
виправила.
цілком нормальний вислів все тут узгоджено
або напишіть "макет складається з однієї або більше частин". щоб перестали говорити
або напишіть "макет складається з однієї або більше частин". щоб перестали говорити
від мене вимагали "підтвердження" нормальності цього вислову) щоб ще якась "розумна людина" сказала, що так правильно)
ось як мені відповіли у довідці slovoua.com
Відповідь довідкової служби:
Це узгодження не стільки граматичне, скільки спричинене вимогами стилістики: іменник узгоджується із найближчим до нього числівником/іншим словом, що вказує на кількість.
Наприклад: На полиці не вистачало однієї чи двох книг. Один чи більше учнів сьогодні прогулюють заняття.
Але числівники "два", "три", "чотири" вимагають в аналогічних конструкціях (з "більше", "менше") підпорядкування іменника саме їм:
Дві чи більше частини книги вже написані.
(Виокремлюють саме ці числівники, адже з подальшими – 5, 6, 7... – це перестає мати значення, адже "5 книг" і "більше книг" – форми збігаються.)
ось як мені відповіли у довідці slovoua.com
Відповідь довідкової служби:
Це узгодження не стільки граматичне, скільки спричинене вимогами стилістики: іменник узгоджується із найближчим до нього числівником/іншим словом, що вказує на кількість.
Наприклад: На полиці не вистачало однієї чи двох книг. Один чи більше учнів сьогодні прогулюють заняття.
Але числівники "два", "три", "чотири" вимагають в аналогічних конструкціях (з "більше", "менше") підпорядкування іменника саме їм:
Дві чи більше частини книги вже написані.
(Виокремлюють саме ці числівники, адже з подальшими – 5, 6, 7... – це перестає мати значення, адже "5 книг" і "більше книг" – форми збігаються.)
Валеріє, а які у них критерії розумності?
довідка slovoua.com дала вам добру відповідь. Я подивився на їхні "Топ-10 питань". Там можна дещо уточнити змістовно/покращити мовно, але загалом і суттю відповіді на "5" (за студентською шкалою) . Роблю висновок, що сайт ведуть розумні.
Спитайте, як їх звати, і скажіть своїм "вимагачам".
Сумніваюсь, щоб цьому питанню хтось спеціяльно присвячував дослідження, але принаймні подивіться книжку Ющука ""Українська мова: Підручник для студентів філологічних спеціальностей вищих навчальних закладів"
довідка slovoua.com дала вам добру відповідь. Я подивився на їхні "Топ-10 питань". Там можна дещо уточнити змістовно/покращити мовно, але загалом і суттю відповіді на "5" (за студентською шкалою) . Роблю висновок, що сайт ведуть розумні.
Спитайте, як їх звати, і скажіть своїм "вимагачам".
Сумніваюсь, щоб цьому питанню хтось спеціяльно присвячував дослідження, але принаймні подивіться книжку Ющука ""Українська мова: Підручник для студентів філологічних спеціальностей вищих навчальних закладів"
За критеріями моїх "вимагачів" інтернет ("а як в інтернеті пишуть?") розумніший за редактора
У мене ця книжка Ющука на столі лежить, я нею постійно відбиваюся від різних нерозумних запитань, як і ще кількома книжками)). А сайт slovoua.com ведуть мої добрі друзі і колеги, тож їхні поради у складних питаннях беру до уваги.
У мене ця книжка Ющука на столі лежить, я нею постійно відбиваюся від різних нерозумних запитань, як і ще кількома книжками)). А сайт slovoua.com ведуть мої добрі друзі і колеги, тож їхні поради у складних питаннях беру до уваги.