Добрий день!
Виникла суперечка, як правильно писати: 21 особа загинулА чи 21 особа загинулИ. Просто мене так переконували, що я аж заплуталася.
І ще "більшість пожеж сталося, сталися чи сталася"?
Підкажіть, будь ласка. Дякую.
Однина чи множина?
Модератор: Анатолій
Re: Однина чи множина?
21 особа.
При підметі, до якого входить складений числівник, що закінчується на один, присудок звичайно має форму однини: “Сорок один студент склав екзамен на відмінно”. Форма присудка у множині пов’язана з умовами контексту: 1. Якщо присудок-дієслово вказує на взаємну дію. “Тридцять один делегат обговорили проблему за “круглим столом”.
Сталось.
Сталася (сталась) — однозначно ні, бо пожеж (множина).
Сталися — це коли пожежі є активними у цьому реченні. “Пожежі сталися і в наших лісах”. Таке рідше вживають.
При підметі, до якого входить складений числівник, що закінчується на один, присудок звичайно має форму однини: “Сорок один студент склав екзамен на відмінно”. Форма присудка у множині пов’язана з умовами контексту: 1. Якщо присудок-дієслово вказує на взаємну дію. “Тридцять один делегат обговорили проблему за “круглим столом”.
Сталось.
Сталася (сталась) — однозначно ні, бо пожеж (множина).
Сталися — це коли пожежі є активними у цьому реченні. “Пожежі сталися і в наших лісах”. Таке рідше вживають.
Ніхто не знає стільки, скільки не знаю я.