Спам

Тут обговорюються статті тлумачно-стилістичного словника r2u
Andriy
Адміністратор сайту

Re: Re:

Повідомлення Andriy »

lelka писав:Як на мене, спам, подібно до інформації, реклами, кореспонденції, позначає і сукупність повідомлень, і одне повідомлення. Щоправда, у множині це слово ще не функціонує вільно. Тому я б подавала його як збірний іменник.
+1
Анатолій

Повідомлення Анатолій »

lelka писав:Щоправда, у множині це слово ще не функціонує вільно.
Не функціонує вільно чи зовсім не функціонує?
Andriy
Адміністратор сайту

Re: Спам

Повідомлення Andriy »

в англомовному оточенні spam переважно означає множину, хоча можна вжити і для одного листа/повідомлення, та й в українській теж:
З часом на нашу поштову скриньку починає приходити спам...
Однією із нагальних проблем сучасного суспільства є СПАМ, як в Інтернеті, так і мобільній мережі...
lelka

Повідомлення lelka »

Анатолій писав: Не функціонує вільно чи зовсім не функціонує?
Прикладів украй мало, тому не функціонує вільно, але в розмовному мовленні трапляються, отже, заперечувати категорично не можна. Думаю, коли потрапить на сторінки друкованих видань, тоді будуть підстави говорити про сформоване значення, а поки що це оказіоналізм.
Наталя

Повідомлення Наталя »

Andriy писав:
lelka писав:Як на мене, спам, подібно до інформації, реклами, кореспонденції, позначає і сукупність повідомлень, і одне повідомлення. Щоправда, у множині це слово ще не функціонує вільно. Тому я б подавала його як збірний іменник.
+1
І від мене +1.
Я чекаю тлумачення спаму від адміна.
Анатолій

Повідомлення Анатолій »

Моя думка така: запозичене слово спам зукраїнізувалося на зразок слова камінь, що як матеріял має лише однину, а в родовому відмінку — закінчення -ю; як окремий уламок — і однину, і множину, в родовому однини — закінчення -ю.

Отже, спам (збірне):
.........однина..............множина
Н.......спам.................—————
Р.......спаму.................—————
Д.......спамові (спаму)....—————
З.......спам.................—————
О.......спамом..............—————
М.......спамі.................—————
К.......спаме.................—————
Приклади: 1. Вона відсунула тарілку та кухоль убік, влаштувала на кухонному столі ноутбук, перевірила пошту, яка сьогодні не принесла нічого, крім рекламного спаму, і ввійшла в соціальну мережу (Міла Іванцова, Сердечна терапія). 2. Поштові служби починають використовувати фільтрування спаму та перевірку наявності у листах вірусів тощо (Комп’ютерна лінгвістика і web 2.0:studia linguistica. Збірник наукових праць). 3. Про що може сказати навіть звичайний користувач електронної пошти, котрий щодня одержує кілобайти спаму («Україні загрожує... кібертероризм»: журнал "Віче"). 4. Курйоз: влада України визнала, що спам на «Фейсбуці» завдав шкоди системі управління державою (EХ-Фактор, або Обвалення.gov.ua:"Дзеркало тижня").

Спам (лист):
.........однина..............множина
Н.......спам.................спами
Р.......спама.................спамам
Д.......спамові (спаму)....спамів
З.......спам.................спами
О.......спамом..............спамами
М.......спамі.................спамах
К.......спаме.................спами
Приклади: 1. Вважаємо, що масова розсилка вірусних спамів є спланованої атакою для дискредитації роботи відомства. За даним фактом за зверненням Міністерства вже розпочато кримінальне провадження. Міністерство доходів і зборів закликає всіх платників податків бути уважними та не відкривати подібні листи. Одними з адрес, з яких здійснюється розсилка шкідливих спамів, є pjil@minrd.gov.ua та jngr@minrd.gov.ua. (Із сайту Міністерства доходів і зборів) 2. Володимир ГОЛУБЄВ: «Покарання за спами вже на часі» («Іменем Закону»). 3. Зда́влю тебе «бульдозом» – // Словом свого невміння! // Серця гірка глюкоза… // Небо – чуже склепіння… // Вдарять громи вулканів – // Магма твого осуду! // Тиша невдалих спамів – // Всіх моїх речень-вуду…(Леся Геник ,«Зда́влю тебе…»).
Наталя

Повідомлення Наталя »

Андрію, напиши, будь ласка, свою думку.
І трактування. Як матимеш час.
lelka

Повідомлення lelka »

Ну от, так уже ліпше, бо то Чкалов, то Вконтакте... :D З цим уже й погодитися можна. То як виглядатиме остаточна редакція тлумачення?
Andriy
Адміністратор сайту

Повідомлення Andriy »

НМСД, я б спам у множині не вживав
Наталя

Повідомлення Наталя »

+10000
Відповісти

Повернутись до “Обговорення статей тлумачного”