Растущий

Обговорення нових та наявних статей сучасного словника
Кувалда
Редактор

Re: Растущий

Повідомлення Кувалда »

дайте означення "висхідного Місяця" (в якій він чверті)
краєзнавець

Повідомлення краєзнавець »

Навіщо в якій чверті?
Висхідний місяць - це місяць будь-якої чверті, що підіймається по небосхилу.
Кувалда
Редактор

Повідомлення Кувалда »

тоді дайте означення слова "висхідний" :D
Мені самому не подобається в цьому сенсі "висхідний Місяць", бо йдеться не про те, як високо він висить, а яку освітлену частину його ми бачимо. І як на мене тут підхожішим було б "наростальний". Але я запитав автора Словника, на який покликався Лекс: растущая Луна – це наростальний чи висхідний Місяць, чи щось третє? Відповідь: Висхідний місяць. Див. статтю місяць ІІ в укр-англ. частині нашого словника. (Я сьогодні гляну в II, бо на сайті поки тільки I). Я не надто впирався, бо, власне, допускаю розширення тлумачення слова "висхідний": не тільки той, що вгору пнеться, але й той, який загалом розростається.
Порівняйте: в російській мові слово досить нове - в Даля нема (в ті часи причастия, ще, мабуть, не поперли так в язик, як це сталося згодом), в Ушакова: ВОСХОДЯ́ЩИЙ, восходящая, восходящее. прич. ·действ. наст. вр. от восходить.

| Ведущий или возводящийся к старшему поколению, идущий от потомков к предкам; ант. нисходящий. Родственники по восходящей линии.
• Восходящее светило, восходящая звезда (·книж.) - перен. человек, становящийся знаменитым, известным благодаря работе в области наук, искусств. Восходящая интонация, восходящее ударение (линг.) - с постепенным повышением тона к концу.
А в пізнішому словнику Ефремовой: 1)

а) Поднимающийся, повышающийся (противоп.: нисходящий).

б) Нарастающий, увеличивающийся.

2) перен. Набирающий силу, развивающийся.
Як бачимо виникли додаткові значення (б). Цілком можливо так є в українській. Я б значення (переносне) на кшталт наростального допустив
Кувалда
Редактор

Повідомлення Кувалда »

глянув і ще раз уточнив в автора. висхідний стосується іншого значення. поправлено і додано
sikemo

Повідомлення sikemo »

быстро растущий (ива и прочее) ростови́тий, ростю́чий, ростови́тий, гінки́й, гінчакува́тий. — Верба дерево ростюче, нема ростючішого дерева, як вона. Хар.
Растущий ВВП побільшення ВВП, збільшення|зріст ВВП
растущая инфляция зріст інфляції
растущий организм молодий орагнізм (молодий Який недавно з'явився, народився, почав існувати, рости)
растущий спрос збільшення попиту
Відповісти

Повернутись до “Обговорення статей”