Праймериз

Обговорення нових та наявних статей сучасного словника
Усезнайко

Re: Праймериз

Повідомлення Усезнайко »

Marchenko писав:А може партвибір або партдобір - як партком, але від партійного добору.
Це канцеляризм. І він зовсім немилозвучний українською.
Ніхто не знає стільки, скільки не знаю я.
краєзнавець

Повідомлення краєзнавець »

Marchenko писав:А може партвибір або партдобір - як партком, але від партійного добору.
Мені здається, що добір - це раніший етап, коли за якимись об'єктивками добираються кандидатури для винесення на "праймеріз" - партвідбір. А вже за його результатами відібрані кандидати пропонуються виборцям.
Правда, партвідбір звучить, як на мене, сухувато. Може партчистилище? партвідсів? :)
От є чи були якісь пісенні конкурси - Сопот, Юрмала... Може, якийсь парт-сопот, тільки замість сопот - щось вітчизняне, якщо є чи був відомий конкурс пісні чи спортивний турнір в українському місті, що його назва є настільки загальною, що може бути застосована для конкурсу партійного...
Marchenko

Повідомлення Marchenko »

краєзнавець писав:партвідбір.
З сайту r2u.org.ua: За вашим запитом «відбір» серед українських слів нічого не знайдено! :)
краєзнавець

А що, риску під переліком українських слів вже підведено? :?
Marchenko

Повідомлення Marchenko »

краєзнавець писав:А що, риску під переліком українських слів вже підведено? :?
Прошу уточнити: якщо в наявному масиві немає слова "відбір", хоча є "відбирати" - що це означає?
краєзнавець

Marchenko писав:
краєзнавець писав:А що, риску під переліком українських слів вже підведено? :?
Прошу уточнити: якщо в наявному масиві немає слова "відбір", хоча є "відбирати" - що це означає?
На мій нефаховий (у цій сфері) погляд це означає наявність у слові відбирати кореня відбір, і, таким чином, слово відбір цілком має право на життя, навіть якщо його з якоїсь причини немає в укладених людьми протягом ХХ століття словниках.
Тим більше, що одним зі значень дієслова відбирати (у мене під рукою тлумачний словник Яременка) є вибирати, виділяючи із загальної маси за певною ознакою, добирати. Що й відбувається під час партвідбору.
Якщо був шлях з відбір до відбирати (як з варяг у греки), а потім відбір перестав чомусь застосовуватися, то це означає природність шляху від відбирати до відбір (як з греків до варяг).
Вибачте, Ю, я тривалий час був інженером, навіть трохи винахідником, і це відповідним чином формувало моє мислення. :)
Кувалда
Редактор

Повідомлення Кувалда »

поки будуть передвибори
sikemo

Повідомлення sikemo »

передвибори, переддобір
Відповісти

Повернутись до “Обговорення статей”