Re: default
Треба додати словосполучення "default program" - типова програма (програма яку обирає поміж інших і запускає операційна система, якщо не вказано інакше).
Ще можливо вставити Віконний варіант - "за промовчанням" (хоча воно мені не подобається). Або десь сказати, що у Вікнах використовують такий термін - було б корисно.
Default settings - ми ще кажемо "типові налаштування" - у Файрфоксі. І взагалі, все що з ІТ - залишити зі словом "типовий".
Ще можливо вставити Віконний варіант - "за промовчанням" (хоча воно мені не подобається). Або десь сказати, що у Вікнах використовують такий термін - було б корисно.
Default settings - ми ще кажемо "типові налаштування" - у Файрфоксі. І взагалі, все що з ІТ - залишити зі словом "типовий".
Пов’язане обговорення «по умолчанию» на форумі r2u
За відсутності.за відсутності позитивної дії
І варто додати дефолт — це економічний термін, який указує про неплатоспроможність держави.
Ніхто не знає стільки, скільки не знаю я.
трішки підрихтував, дякую
http://oxforddictionaries.com/definitio ... ?q=defaultУсезнайко писав:А чому відсутність залишили?
напевне, має бути якийсь кращий відповідник, якщо підкажете, буду вдячний…through lack of positive action rather than conscious choice
* he became an actor by default
Через байдужість. Відсутність стосується живих осіб.
Ніхто не знає стільки, скільки не знаю я.
Пане Усезнайко, все, як на мене, не настільки чітко. Наберіть "відсутність" на r2u і пересвідчіться самі. Я не знаю, хто сказав, що "відсутність" стосується лише живих осіб, але старі словники подають це слово не тільки до живих осіб, хоча фразеологічний словник - переважно до живих (але "відсутність доказів"). Синонімами до слова "відсутність" є "брак" або "неприявність". "Байдужість", як на мене, не годиться, бо вказує на певне ставлення, а не на вчинення чи навпаки невчинення якихось дій (в прикладі можна й "байдужість", але це надто контекстний відповідник, швидше тоді "бездіяльність").
Певно, не варто й казати, що СУМ-11 також дозволяє вживати слово "відсутність" не тільки до живих?
ВІДСУТНІСТЬ, ності, ж.
1. Перебування кого-небудь поза даним місцем у певний час; протилежне присутність. Щоб упевнитися у відсутності господаря, Твердохліб стусонув ногою в двері (Антон Хижняк, Д. Галицький, 1958, 3); За час його відсутності там [у цехах] нічого прикрого не трапилось (Юрій Шовкопляс, Інженери, 1956, 162).
2. Неіснування кого-, чого-небудь; брак чого-небудь. Всі згоджувались, що тільки хвіст становить безперечну прикмету відьми і лиш присутність або відсутність його у Параскіци може покласти якийсь кінець справі (Михайло Коцюбинський, І, 1955, 280); Авітамінозом називається відсутність в організмі того або іншого важливого для життя вітаміну (Хвор. дит. віку, 1955, 113).
Певно, не варто й казати, що СУМ-11 також дозволяє вживати слово "відсутність" не тільки до живих?
ВІДСУТНІСТЬ, ності, ж.
1. Перебування кого-небудь поза даним місцем у певний час; протилежне присутність. Щоб упевнитися у відсутності господаря, Твердохліб стусонув ногою в двері (Антон Хижняк, Д. Галицький, 1958, 3); За час його відсутності там [у цехах] нічого прикрого не трапилось (Юрій Шовкопляс, Інженери, 1956, 162).
2. Неіснування кого-, чого-небудь; брак чого-небудь. Всі згоджувались, що тільки хвіст становить безперечну прикмету відьми і лиш присутність або відсутність його у Параскіци може покласти якийсь кінець справі (Михайло Коцюбинський, І, 1955, 280); Авітамінозом називається відсутність в організмі того або іншого важливого для життя вітаміну (Хвор. дит. віку, 1955, 113).
Я тут ще згадав про слово "самопас":Andriy писав:…through lack of positive action rather than conscious choice
* he became an actor by default
самотёком – самопливом, самопас.
В цей час виховання одбувалось, звичайно, «самопас» — під єдиним доглядом жаркого сонця (С.Васильченко).
Здається, за значенням це десь близько.