Фокус-группа
Re: Фокус-группа
Ого, оце так важка артилерія, Кувалда гупнув по наковальні НАНом!
Ну тоді в мене є декілька питань:
* Чи є обґрунтування, чому саме так? Тобто я бачу там гучні імена в погодкомісії, але хотілося б знати чим саме керувалися доценти і кандидати вводячи нове правило
* Тема ухвали «Про написання нових запозичень в українській мові», а чи є «спорт(-)товари» «новим запозиченням»? тобто чи поширюється це правило на не нові або не запозичені слова? що робити з, наприклад, чар-зілля, сон-трава, хрест-трава?
* (найцікавіше) Чи мають/будуть офіційні словники слідувати цій ухвалі? Виглядає, що ухвалу прийнято на початку 2009, зараз вже 2011 закінчується, а словник з того ж ІУМ НАНу каже: хард-рок, шоу-бізнес і т.п., кому вірити? З мого досвіду більшість пересічних користувачів будуть перевіряти написання по ulif (а не по ухвалах) тож, якщо ситуація 50/50, то який сенс каламутити воду, вносити різнобій і заплутувати користувачів словника (причому з мого погляду через досить непринципіальний момент)?
і заразом (але не так актуально):
* чи міняємо в Народному фан-клуб на фанклуб?
* чи підпадає майстер-клас під наведено правило?
* Чи є обґрунтування, чому саме так? Тобто я бачу там гучні імена в погодкомісії, але хотілося б знати чим саме керувалися доценти і кандидати вводячи нове правило
* Тема ухвали «Про написання нових запозичень в українській мові», а чи є «спорт(-)товари» «новим запозиченням»? тобто чи поширюється це правило на не нові або не запозичені слова? що робити з, наприклад, чар-зілля, сон-трава, хрест-трава?
* (найцікавіше) Чи мають/будуть офіційні словники слідувати цій ухвалі? Виглядає, що ухвалу прийнято на початку 2009, зараз вже 2011 закінчується, а словник з того ж ІУМ НАНу каже: хард-рок, шоу-бізнес і т.п., кому вірити? З мого досвіду більшість пересічних користувачів будуть перевіряти написання по ulif (а не по ухвалах) тож, якщо ситуація 50/50, то який сенс каламутити воду, вносити різнобій і заплутувати користувачів словника (причому з мого погляду через досить непринципіальний момент)?
і заразом (але не так актуально):
* чи міняємо в Народному фан-клуб на фанклуб?
* чи підпадає майстер-клас під наведено правило?
Ключ до розуміння суті написання таких слів разом:Andriy писав:Ого, оце так важка артилерія, Кувалда гупнув по наковальні НАНом!
Мішані абревіатури, утворені внаслідок поєднання скороченої прикметникової основи і цілого слова.
Ви ж не проти того, щоб focus group перекладати, як фокусна група, ну а від фокусна група утворюємо мішану абревіатуру фокусгрупа за наведеним вище правилом.
У слові фокусгрупа фокус — скорочена прикметникова основа від фокусний, а група — ціле слово.
Хіба чар-зілля, сон-трава, хрест-трава — мішані абревіатури?Andriy писав: * Тема ухвали «Про написання нових запозичень в українській мові», а чи є «спорт(-)товари» «новим запозиченням»? тобто чи поширюється це правило на не нові або не запозичені слова? що робити з, наприклад, чар-зілля, сон-трава, хрест-трава?
От любиш ти "офіційні папери"!
Обґрунтування в тексті.
А що тобі до офіційних словників? Хай слідують чому хочуть.
Ну й офіційні мовознавці удосконалюються. 25.01.2011 вони прийняли рішення писати "гард". Ще трохи і до "хіта" руки дотягнуться .
А шо це за словник ІУМ НАНУ?
І це після кількох років вношування цього "різнобою" (і головне всупереч улюбленій твоїй "офіційності") ти вирішив схаменутися і повернутися в лоно "чинності"?! Говорили-балакали… (тут писати з дефісом). Я вже бачу, що ти сходив на УЛІФ і притарабанив звідти "причому", "принципіальний". Тре’ якось берегтися .
Цей сайт не для пересічних користувачів Він для вдумливих і охочих знати більше і краще , ніж це є в різних офіційних видруках. Я вже втомився про це говорити . Але повторю ще раз: жоден словник на сайті r2u (та й e2u) не належить до офіційних. Офіційні тут появляться тільки тоді, коли 1) сягатимуть належного рівня, 2) сягнувши, автори побажають тут їх виставити. Не раніше. І, сподіваюся, в цьому у нас з тобою різнобою нема .
Так і не внось різнобій. Виправ на фокусгрупу і по всьому, або став на голосування.
Стосовно фанклубу, то на твоєму улюбленому УЛІФі є і фан-клуб і фанклуб, але тільки майстер-клас. Шукати логіки в таких офіційних писаннях я не буду . Тому коротко: тут та сама історія що й з фокусгорупою: з одного боку, є скремі слова фан і клуб, а з іншого – тут швидше маємо справу зі скороченим прикметником фановий, ніж з іменником фан. Те ж саме з майстеркласом.
Просто як на замовлення стаття в Розділі "Різне" (про словники) .
Обґрунтування в тексті.
А що тобі до офіційних словників? Хай слідують чому хочуть.
Ну й офіційні мовознавці удосконалюються. 25.01.2011 вони прийняли рішення писати "гард". Ще трохи і до "хіта" руки дотягнуться .
А шо це за словник ІУМ НАНУ?
І це після кількох років вношування цього "різнобою" (і головне всупереч улюбленій твоїй "офіційності") ти вирішив схаменутися і повернутися в лоно "чинності"?! Говорили-балакали… (тут писати з дефісом). Я вже бачу, що ти сходив на УЛІФ і притарабанив звідти "причому", "принципіальний". Тре’ якось берегтися .
Цей сайт не для пересічних користувачів Він для вдумливих і охочих знати більше і краще , ніж це є в різних офіційних видруках. Я вже втомився про це говорити . Але повторю ще раз: жоден словник на сайті r2u (та й e2u) не належить до офіційних. Офіційні тут появляться тільки тоді, коли 1) сягатимуть належного рівня, 2) сягнувши, автори побажають тут їх виставити. Не раніше. І, сподіваюся, в цьому у нас з тобою різнобою нема .
Так і не внось різнобій. Виправ на фокусгрупу і по всьому, або став на голосування.
Стосовно фанклубу, то на твоєму улюбленому УЛІФі є і фан-клуб і фанклуб, але тільки майстер-клас. Шукати логіки в таких офіційних писаннях я не буду . Тому коротко: тут та сама історія що й з фокусгорупою: з одного боку, є скремі слова фан і клуб, а з іншого – тут швидше маємо справу зі скороченим прикметником фановий, ніж з іменником фан. Те ж саме з майстеркласом.
Просто як на замовлення стаття в Розділі "Різне" (про словники) .
1. Словник ІУМ НАНУ - це ulif, я про те, що прийняли якусь ухвалу в НАНі, а НАНівський же словиник вже майже три роки (офіційно) чхає на ту ухвалу, то нафіг нам такі НАНи (а також такі ухвали і словники)?
2. Бачу в Народному: фан-клуб, майстер-клас, але фокусгрупа... і де тут послідовність?
2. Бачу в Народному: фан-клуб, майстер-клас, але фокусгрупа... і де тут послідовність?
вони є в ВТССУМ (великий тлумачний словник сучасної української мови), раніш був доступним на http://slovnyk.ua, також є в іншиш словниках на http://slovopedia.org.uaRe. писав:До речі, слів на штиб вагус-пульс і резус-фактор немає в словниках, тобто вони чужі для нашої мови? І занесення їх у словник підриває його авторитетність?
це не обґрунтування, це текст ухваленого правила, мені цікаво як це обговорювалося, які аргументи були проти та за, он Кувалда не довіряє офіційним джерелам, і завжди шукає здоровий глузд, чи раніше не довіряв, бо на цій темі чомусь вдався до «офіційних» ухвалАнатолій писав:Ключ до розуміння суті написання таких слів разом:Andriy писав: * Чи є обґрунтування, чому саме так? Тобто я бачу там гучні імена в погодкомісії, але хотілося б знати чим саме керувалися доценти і кандидати вводячи нове правило
Мішані абревіатури, утворені внаслідок поєднання скороченої прикметникової основи і цілого слова.
Ви ж не проти того, щоб focus group перекладати, як фокусна група, ну а від фокусна група утворюємо мішану абревіатуру фокусгрупа за наведеним вище правилом.
от це мені й не подобається, вводиться правило, яке не спрощує життя, але розбиває тепер скорочення на мішані і немішані, а навіщо?Анатолій писав:Хіба чар-зілля, сон-трава, хрест-трава — мішані абревіатури?Andriy писав: * Тема ухвали «Про написання нових запозичень в українській мові», а чи є «спорт(-)товари» «новим запозиченням»? тобто чи поширюється це правило на не нові або не запозичені слова? що робити з, наприклад, чар-зілля, сон-трава, хрест-трава?
А сон-трава — це скорочення?Andriy писав: от це мені й не подобається, вводиться правило, яке не спрощує життя, але розбиває тепер скорочення на мішані і немішані, а навіщо?
1. УЛІФ і ІУМ — це різні організації, і вони на "контрах"
2. є. бо ситуація 50 на 50. і тут тре’ прийняти рішення. Я пропоную через голосування.
3. до офіційних ухвал я вдався, бо ти їм надмірно довіряєш
2. є. бо ситуація 50 на 50. і тут тре’ прийняти рішення. Я пропоную через голосування.
сон-трава <=> сонна траваАнатолій писав:А сон-трава — це скорочення?Andriy писав: от це мені й не подобається, вводиться правило, яке не спрощує життя, але розбиває тепер скорочення на мішані і немішані, а навіщо?
фокус-група <=> фокусна група
ну от ти прийняв рішення (при 50/50), завів слово в словник, а тепер шукаєш офіційні ухвали на його користьКувалда писав:1. УЛІФ і ІУМ — це різні організації, і вони на "контрах"
знову ж таки голосування не наш метод, що це за голосування буде: один проти двох? голосувати можна яке пиво краще, або яке слово лайливіше, тут тре системний підхід і якесь обґрунтування
я закинув питання на форум словник.нет а також попросив пана лекса відповісти тут...