Победа
-
Re: Победа
Забезпечувати перемогу
"Гол Кувалди на останній хвилині забезпечив перемогу збірної у цьому матчі"
А таке:краєзнавець писав:Забезпечувати перемогу
ЧМ по пляжному футболу принес победу россиянам (з ґуґлу).
-
Вважаю пропонований Анатолієм оригінал нікчемним за значенням. Навіть якщо він з ґуґлу. Чемпіонат перемоги чи поразки не приносить. Їх приносить добра-погана гра, гравці та голи своєї чи чужої команди тощо.
Втім, носії мови можуть вживати неправильності. Але перекладати їх треба без тих неправильностей чи як?
В цьому випадку вірний переклад: "В чемпіонаті перемогли українці!", "Чемпіонами стали українці!" тощо
Втім, носії мови можуть вживати неправильності. Але перекладати їх треба без тих неправильностей чи як?
В цьому випадку вірний переклад: "В чемпіонаті перемогли українці!", "Чемпіонами стали українці!" тощо
Чому так категорично? Приносити можна як і матеріальне, так і те, до чого неможливо доторкнутись: приносити лиху звістку, приносити радість тощо.
Ніхто не знає стільки, скільки не знаю я.
-
Це лише в тому разі, коли хтось-щось справді щось приносить. Лиху звістку може принести людина, поголос, радіо тощо. Але чемпіонат перемоги не приносить.Усезнайко писав:Чому так категорично? Приносити можна як і матеріальне, так і те, до чого неможливо доторкнутись: приносити лиху звістку, приносити радість тощо.
можна приносити біду, радість, щастя тощо. стосовно перемоги, успіху, то таки краще забезпечити.
додано
додано
Дозвольте із вами не погодитися, п. Кувалдо. Це як, скажімо, гол чи атака "принесли" перемогу, то може й правильно. А як бути, скажімо, з висловом "Этот день принесет нам победу (славу, успех и т.п.)"? Порівняйте зі статтею "нести" в АС (значення 6). Як на мене, політичні бурі і перемога явища співставні. Щодо чемпіонату, то його теж можна вважати певним часом, періодом (коли відбулася певна подія), а можна і не вважати. Тут вже думати треба. Не варто тільки одразу щось відкидати. Велика кількість синонімів ще ніколи не шкодила мові, коли не йдеться про термінологічну плутанину.Кувалда писав:можна приносити біду, радість, щастя тощо. стосовно перемоги, успіху, то таки краще забезпечити.
додано
В наведеному мною випадку, вважаю, слово "приносити" є цілком прийнятним (можна ще й "дарувати": "Цей день подарує нам перемогу (обдарує нас перемогою)")
З повагою.
та до всього можна додати "приносити" . я сказав тільки: "таки краще" (бо без всяких переносних сенсів).
Додав
Додав
Переглядаючи статтю, зауважив один цікавий момент. Серед варіянтів перекладу слова "перемога" варіянт "вікторія" відсутній, тоді як в ілюстративному матеріялі наявний: Пірова перемога — ось справжня вікторія: одним махом позбутися ворогів і своїх (С.Є.Лєц)
Що скажете п. Кувалдо? Додамо?
Що скажете п. Кувалдо? Додамо?