Абревіатура/акронім

Питання та відповіді щодо української мови

Модератор: Анатолій

Відповісти
Наталя

Абревіатура/акронім

Повідомлення Наталя »

Часто чую суперечливі дискусії стосовно різниці між термінами "абревіатура" та "акронім".
Як на мене, відмінність таки є. Абревіатура - будь-яке скорочення слова, зокрема шляхом усічення основи. Акронім - це стійке скорочення, утворене лише з початкових букв, що читається як самостійне слово (абревіатура - по буквах).
Хочу почути вашу думку, панове.
Кувалда
Редактор

Re: Абревіатура/акронім

Повідомлення Кувалда »

З’ясуйте значення слів — і ви звільните людство від половини суперечок (Р.Декарт) :D
проблема з акронімом в тому, що йому надають різного значення. і Ваше тільки одне з них. от радар - теж скорочення і теж самостійне слово (radar = radio detection and ranging), але за Вашим означенням не акронім. А як на мене – чистісінький.
Наталя

Повідомлення Наталя »

Кувалда писав: проблема з акронімом в тому, що йому надають різного значення.
Гмда... Було складно, стало ще краще. )
Кувалда
Редактор

Повідомлення Кувалда »

Я наведу Вам приклади з різних словників (оскільки не знаю англійської, то приблизно):
initialism , alphabetism , acronym - Initialisms (sometimes called alphabetisms) are formed from the initial letters of a string of words and are pronounced as a sequence of letters, eg BYOB, USA, DVD. Acronyms are formed from the initial letters or parts of words in a sequence, but have the distinction of being pronounceable words, eg RADAR, SCUBA.
Ініціялізм (ініціяльна абревіятура - скорочення за першими буквами), альфабетизм, акронім - ініціялізми (іноді називані альфабетизмами), які утворюються з початкових літер ряду слів і вимовляються як послідовність букв, наприклад BYOB, USA, DVD. Акроніми утворюються з початкових літер чи частин слів в послідовності, але відрізняється тим, що це вимовні (чи самостійні) слова, наприклад, радар, скуба (self contained underwater breathing apparatus).

Бачите, навіть в означенні подають через кому ініціялізми і акроніми. Хоча далі пишуть, що акроніми – це...

От ще. Collins English Dictionary – Complete and Unabridged © HarperCollins Publishers 1991, 1994, 1998, 2000, 2003
акронім [ækrənɪm]
вимовна назва із серії початкових літер чи частин слів, наприклад, ЮНЕСКО (for the United Nations Educational, Scientific, and Cultural Organization)
А от з англійської вікіпедії:
Although the term acronym is widely used to describe any abbreviation formed from initial letters, most dictionaries define acronym to mean "a word" in its original sense, while some include a secondary indication of usage, attributing to acronym the same meaning as that of initialism . According to the primary definition found in most dictionaries, examples of acronyms are NATO (pronounced /ˈneɪtoʊ/ ), scuba ( /ˈskuːbə/ ), and radar ( /ˈreɪdɑr/ ), while examples of initialisms are FBI ( /ˌɛfˌbiːˈaɪ/ ) and HTML ( /ˌeɪtʃˌtiːˌɛmˈɛl/ ).
Хоча термін акронім широко використовується для позначення будь-якого скорочення утвореного з початкових літер, більшість словників під означенням акроніма розуміють "слово" в його первинному сенсі, тоді як деякі додають вторинну ознаку використання, приписуючи акронімові ті ж значення, що й ініціялізмові. Виходячи з первинного означення можна знайти в більшості словників приклади акронімів НАТО (вимовляється / neɪtoʊ / ), скуба(/ SKU ː bə /) , а також радар (/ reɪdɑr /), тоді як прикладами ініціялізмів є ФБР (/ ˌ ɛf ˌ бі ː aɪ /) і HTML (/ ˌ eɪtʃ ˌ ти ː ˌ ɛmɛl /).
Наталя

Повідомлення Наталя »

Дяка. Але мене насамперед цікавить думка рідних мовознавців. ;) Англійська вікіпедія і справді "дає маху". )
Відповісти

Повернутись до “Мовні консультації”