Аллергик

Обговорення нових та наявних статей сучасного словника
краєзнавець

Re: Аллергик

Повідомлення краєзнавець »

Наталя писав:
Листопад писав:
краєзнавець писав: Так що з алергіком усе OK. ;)
Розумію Ваші вагання, п. Краєзнавцю. Адже спершу й не визначиш, український там має бути суфікс -ик чи іншомовний? Алергетік - слово іншомовного походження. І, як на мене, воно попадає в правилі Правопису під оте "але": але: механік, прозаїк, хімік.
А рахітик, значить, слово не іншомовного походження. Так? ;)
Наталя

Повідомлення Наталя »

Рахітик потрапляє під "правило дев’ятки". :)
Кувалда
Редактор

Повідомлення Кувалда »

Краєзнавцю, не шукайте за цим логіки. Її там не більше ніж в "правилі 9". Певен, жоден мовознавець не зможе пояснити, звідки, чому і нащо 8-) . Штучне правило, яке можна обґрунтувати хіба штучними ж доводами :roll: .
Cherepaxa

Повідомлення Cherepaxa »

Кувалда писав:Краєзнавцю, не шукайте за цим логіки. Її там не більше ніж в "правилі 9". Певен, жоден мовознавець не зможе пояснити, звідки, чому і нащо 8-) . Штучне правило, яке можна обґрунтувати хіба штучними ж доводами :roll: .
Ну, я ж казала: геть правило "9", бо вона у чинному правописі, а цілий чинний правопис "геть" - бо він чинний.
Розумію, що проект нового правопису висить на сайті, щоб його теж "геть" :) .

До речі, а чому Ви пишете "логіка", п. Кувалдо? Є в цьому "логика"?

... Є такий метод у психологів. Коли хтось категорично каже "усі мешканці такої-то країни - недалекі люди", його/її запитують: "Ви були там і не зустріли жодної людини, з якою Вам було би цікаво?". Зазвичай після цього питання настає павза.
Тож і мені кортить запитати у відповідь на
Певен, жоден мовознавець
8-) Справді, жоден мовознавець не в стані пояснити правило "9" ?
Наталя

Повідомлення Наталя »

Cherepaxa писав:
Кувалда писав: До речі, а чому Ви пишете "логіка", п. Кувалдо? Є в цьому "логика"?
Ну, коли логика, то вже й логичний, і логик (до слова, а чому і - логік?). :D

Словники іншомовних слів, п. Краєзнавцю, таки фіксують алергіка, і жоден не згадав про алергика (як і логіку, логіка). Знову ж посилання на здоровий глузд (бо так словник пише) годі й шукати. Але й правило дев’ятки ще ніхто з не відміняв.
Листопад

Повідомлення Листопад »

Кувалда писав: Штучне правило, яке можна обґрунтувати хіба штучними ж доводами :roll: .
Це висловлювання дуже нагадало мені про одного пана, який увесь час кричав про "знищений" Харківський правопис і про недосконалий чинний. Проте, як з’ясувалося пізніше, насправді він поняття не мав про норми правопису 1928 р. Просто, яка кажуть, чув дзвін... :)
Якщо всі правила чинного правопису штучні, то розкажіть нам про інші, "нештучні", якими керуєтеся ви, і обґрунтуйте, чому саме потрібно писати "алергИк", а не "алергік"? Тоді, може, й механИк, хі(е)мИк? Можливо, ваші аргументи і справді дуже логічні. ;)
Кувалда
Редактор

Повідомлення Кувалда »

П. Че, бачу Вас зачепило за живе ;) але трохи пересмикуєте, хоча загалом правильно передали суть – чинний правопис — геть :D . Проєкт треба допрацювати. надто непослідовний. Але за початкову основу для подальшого вдосконалення годиться.
Це Ви мене запитуєте, чому "логіка"? :o Це я запитую, чому логіка, логічний, логік, а не логика, логичний, логика ;).
Чи справді — не скажу. Я кажу: "Певен, жоден мовознавець не зможе пояснити, звідки, чому і нащо 8-) ". Але цілком може такий і знайтися. Я такого не знаю. Поки, звісно :D
П.Листопад, Ви теж пересмикуєте ;) Дякую про дзвін :D . Не всі правила штучні, я згадав про штучність дев’ятки. Звідки Ви взяли, що я обстоюю "алергика"? :roll: До речі, зверніть увагу на "механика" в АС. Та аргументи просто залізобетонні: чому дев’ятка, а не скажімо, десятка, чи шістка? Чим ці вибрані буквочки кращі/гірші за "г"? Як на мене у "г" більше підстав на написання після себе и, ніж в кожної букви з дев’ятки 8-) .
Наталя

Повідомлення Наталя »

Кувалда писав:П. Че, бачу Вас зачепило за живе ;) але трохи пересмикуєте, хоча загалом правильно передали суть – чинний правопис — геть :D . Проєкт треба допрацювати. надто непослідовний. Але за початкову основу для подальшого вдосконалення годиться.
Йой, пане Кувалдо. Нащо так категорично? ;) Як казав пес Шарик у "Простоквашино": "Для того, чтобы продать что-нибудь ненужное, нужно сначала купить что-нибудь ненужное. А у нас денег нет". :) Викидати Чинний правопис, як на мене, ще надто рано. От допрацюємо Проєкт, внесемо певні корективи - тоді й будемо стягами вимахувати. ;)
І щодо механи(і)ка: в Укр.-рос. і в Рос.-укр. академічних словниках подається таки через .
Востаннє редагувалось Вів грудня 21, 2010 3:42 pm користувачем Наталя, всього редагувалось 1 раз.
Кувалда
Редактор

Повідомлення Кувалда »

його викинути треба було 20 років тому. проєкт допрацьовують вже 10 років. кінця не видно доопрацюванню. :D Та власне, охочі хай користуються ;) , навіть якщо ухвалять новий. Справа добровільна. Може, подобається це творіння. Мені – ні.
Наталя

Повідомлення Наталя »

Кувалда писав:його викинути треба було 20 років тому. проєкт допрацьовують вже 10 років. кінця не видно доопрацюванню. :D Та власне, охочі хай користуються ;) , навіть якщо ухвалять новий. Справа добровільна. Може, подобається це творіння. Мені – ні.
Так, пане Кувалдо, що за страйк? 8-) Що викинути? Правопис? А натомість? Маєте якісь пропозиції? :)
Відповісти

Повернутись до “Обговорення статей”