Так, я маю заперечення!!! "Сайт" - це не "геометрична фігура" (поставити його в один ряд з конусом, кругом, циліндром тощо ну точно не можна). "Сайт" - це не "конкретний предмет" (та й не предмет взагалі, хіба можна його помацати руками?). Якщо Ви вважаєте, що "сайт - це "елемент будови чогось", то скажіть, чого саме?Усезнайко писав:Не збагну, у Вас є заперечення? Переконайте.Анатолій писав:Що саме "так"?
Родовий відмінок слова "сайт"
Модератор: Анатолій
Re: Родовий відмінок слова "сайт"
Сладова всесвітньої мережі — інтернету. Можете обґрунтувати заперечення?Анатолій писав:Якщо Ви вважаєте, що "сайт - це "елемент будови чогось", то скажіть, чого саме?
Ніхто не знає стільки, скільки не знаю я.
«Елемент будови чогось», а не просто складова.
Гаразд, уявіть, що це розміщення чогось.Анатолій писав:«Елемент будови чогось», а не просто складова.
Не збагну, про що ви говорите? До чого тут розміщення чогось? З чинного правопису не випливає, що «сайт» у родовому відмінку набуває закінчення -а.Усезнайко писав:Гаразд, уявіть, що це розміщення чогось.Анатолій писав:«Елемент будови чогось», а не просто складова.
Розміщення сайтів на теренах(тенетах) інтернету.Анатолій писав:Не збагну, про що ви говорите? До чого тут розміщення чогось?
Чому?Анатолій писав:З чинного правопису не випливає, що «сайт» у родовому відмінку набуває закінчення -а.
тоді під це правило будь-що підпадає, бо будь-що можна десь розміститиУсезнайко писав:Розміщення сайтів на теренах(тенетах) інтернету.Анатолій писав:Не збагну, про що ви говорите? До чого тут розміщення чогось?
думаю «елемент будови» має бути первинним атрибутом об’єкта, напр. цегла - елемент побудови хати, або атом - елемент побудови матерії
а сайт — це як музей, в нього є адреса, в нього є кімнати/світлини/картини, в нього є відвідувачі; і те що він є розміщеним в місті не дає права йому відмінюватися на -а
Неправда.Andriy писав:тоді під це правило будь-що підпадає, бо будь-що можна десь розмістити
Інтернет без сайта не існує. А місто може бути без музею, — це по-перше. По-друге, сайт — віртуальний. І наостанок, музей не є елементом міста.Andriy писав: думаю «елемент будови» має бути первинним атрибутом об’єкта, напр. цегла - елемент побудови хати, або атом - елемент побудови матерії
а сайт — це як музей, в нього є адреса, в нього є кімнати/світлини/картини, в нього є відвідувачі; і те що він є розміщеним в місті не дає права йому відмінюватися на -а
ну добре:Усезнайко писав:Інтернет без сайта не існує. А місто може бути без музею, — це по-перше. По-друге, сайт — віртуальний. І наостанок, музей не є елементом міста.
1) «музей є складовою частиною Музейного фонду» (до речі, обов’язковою складовою, без якого фонд не існує!), тоді можна «-а»?
2) сайт може існувати поза інтернетом, для таких сайтів можна в родовому вживати «-а», а для решти ні?
3) A website (or web site) is a collection of related web pages, images, videos..., тобто маємо збірне поняття: Правопис § 48 п 3.б: Збірні понятті: закінчення «-у»
4) ...that are addressed with a common domain name or IP address in an Internet Protocol-based network, тобто маємо позначення місця: Правопис § 48 п 3.д: «Переважна більшість слів зі значенням місця, простору тощо»: закінчення «-у»
5) ось маєте віртуальний музей, його (окремо від реальних) можна на «-а»?
P.S. на десерт: для мене місто, в якому немає музею — це просто село
З цього випливає дуже просте правила: все, що існує, — складова частина такого тоняття, як Всесвіт, тому закінчення у всіх словах мають бути -а.