Назва чи ім'я

Питання та відповіді щодо української мови

Модератор: Анатолій

Кувалда
Редактор

Re: Назва чи ім'я

Повідомлення Кувалда »

стосовно людей, чи групи людей (з одним іменем) — ім’я користувача, стосовно якихось програм і іншого бездушного прицимбалля (©) — пропоную подумати і підшукати інший відповідник.
Andriy
Адміністратор сайту

Повідомлення Andriy »

Кувалда писав:стосовно людей, чи групи людей (з одним іменем) — ім’я користувача, стосовно якихось програм і іншого бездушного прицимбалля (©) — пропоную подумати і підшукати інший відповідник.
а якщо username позначає не обов’язково обліковий запис людини? тобто наперед не відомо чи це буде людина, чи мавпа чи програма?
Усезнайко

Повідомлення Усезнайко »

Andriy писав:тобто наперед не відомо чи це буде людина, чи мавпа чи програма?
Людина та мавпа мають імена, а програма — не користувач. Писали ж. Ви слушно зауважили, що account, як і рахунок, власне, не обов'язково повинен прив'язуватись до живого власника(в нашому випадку — користувача). Відверто кажучи, username в англійській мові як назва комп'ютера чи програми — також парадоксальна. Зрештою, якщо таке й допустимо, то, погодьтесь, називати програму назвою(іменем) користувача в українській мові — моветон, як кажуть французи. Тобто, якби така конструкція була прийнятна в англійській мові, б нашою це звучало надто штучно, навіть з тим же іменем.
Ніхто не знає стільки, скільки не знаю я.
Кувалда
Редактор

Повідомлення Кувалда »

Є лан пшениці (аналог Інтернету – поля діяльності), є комбайн («наворочений», але загалом просто інструмент ) і є комбайнер (користувач). Комбайн жне пшеницю, але він не користувач (зокрема, навіть якщо жне без комбайнера). І хоч як би ми ускладнювали інструмент (цілком автономний, всюди електроніка, з вертикальним злетом, зразу ж меле і пече млинці ;) тощо) він не стане від цього користувачем. Ним може бути комбайнер чи хтось інший.
Не суттєво, хто безпосередньо «найближчий» до інтернетресурсів — програма чи людина, ми розуміємо, що врешті користувачем буде людина і тому загалом можемо вважати запис (username) — ім’я користувача.
Але якщо ми маємо програму, яка виконує певні функції для задоволення потреб споживача, то її не варто називати користувачем (це інструмент) і вона не може мати імені (це не людина). Для прикладу: хто писав – Шекспір чи його перо і чи є останнє користувачем чорнила, паперу?
Re.

Повідомлення Re. »

Натрапив на цікавий факт, що username можна перекласти простим користувачем (без імені та назви). Теоретично файл теж. Принаймні це відкидає ворожіння: ім'я чи назва.
Відповісти

Повернутись до “Мовні консультації”