Доморо́щенный

Обговорення нових та наявних статей сучасного словника
Відповісти
Marchenko

Доморо́щенный

Повідомлення Marchenko »

Ще - домороблений.
Наталя

Re: Доморо́щенный

Повідомлення Наталя »

"Словарь церковно-славянского и русского языка" http://books.google.com/books?id=fsgGAA ... &q&f=false трактує доморощенный як "родившийся в доме, вскормленный дома". Доморощенные утки.

Доморощенный є і в Ушакова http://books.google.com/books?ei=y6ilTN ... rch_anchor: простой, грубый, не обладающий свойствами чего-л. подлинного, настоящего; примитивный. Доморощенный мастер.
Кувалда
Редактор

Повідомлення Кувалда »

а чим домороблений відрізняється від доморобного?
краєзнавець

Повідомлення краєзнавець »

Кувалда писав:а чим домороблений відрізняється від доморобного?
На мій погляд, вони абсолютно не відрізняються в тому, що обидва ці слова не можуть бути перекладами російського слова доморощенный. Бо доморощенный - це щось живе (таке, що росте). І, здається, виключно людина - доморослий майстер, водій, геній і прочая, і прочая.
Звичайно, за суттю переважна більшість людей є доморобленими (лише окремі десь у придорожніх кущах), але щось я не зустрічав, щоб людину називали доморобленою
А тварину - наприклад, свиня, кішка - може в якихось обставинах хтось і назве доморослою, але цих тварин, навіть доморослих по суті, якось заведено називати домашніми.
Та й щодо неживих предметів радше скажуть саморобний (стілець) ніж доморобний. Хіба що це продукт - як сир, ковбаса, соління тощо.
Кувалда
Редактор

Повідомлення Кувалда »

правильний у Вас погляд, краєзнавцю, але може автор допису мав щось ще на увазі 8-)
Наталя

Повідомлення Наталя »

Приміром, я не бачу жодного зв’язку між доморощенным і доморобним (доморобленим). ;)
Відповісти

Повернутись до “Обговорення статей”