Постулат

Обговорення нових та наявних статей сучасного словника
Анатолій

Постулат

Повідомлення Анатолій »

Пропоную до слова "постулат" додати позначку "книжне", а також варіант перекладу "незаперечна істина".
Кувалда
Редактор

Re: Постулат

Повідомлення Кувалда »

книжне - це "покласти (принести) на вівтар вітчизни (батьківщини, рідного краю)", "кладезь премудрості", ну і т.д. А "постулат" - це звичайне слово, хоч і запозичене, як фізика, математика, автомобіль. До того ж, це не "незаперечна істина". Тому...
Анатолій

Повідомлення Анатолій »

Кувалда писав:книжне - це "покласти (принести) на вівтар вітчизни (батьківщини, рідного краю)", "кладезь премудрості", ну і т.д. А "постулат" - це звичайне слово, хоч і запозичене, як фізика, математика, автомобіль. До того ж, це не "незаперечна істина". Тому...
Ну, не знаю, я б не назвав би «постулат» звичайним словом. А серед прикладів «книжного» – самі вислови. А чи можете навести окремі слова? І що ж тоді постулат, як не «незаперечна істина»?
Andriy
Адміністратор сайту

Повідомлення Andriy »

На Словопєдії є трішки визначень:
Новейший философский словарь:
(лат. postulatum - требование) - принцип, положение, который служит основанием для осуществления содержательных рассуждений и выводов...

БЭС:
(от лат. postulatum - требование), 1) утверждение (суждение), принимаемое в рамках какой-либо научной теории за истинное, хотя и недоказуемое ее средствами, и поэтому играющее в ней роль аксиомы. 2) Общее наименование для аксиом и правил вывода какого-либо исчисления.

Ушаков:
(латин. postulatum - требование) (книжн.). Положение или принцип, не отличающийся самоочевидностью, но принимаемый за истину без доказательств и служащий основой для построения какой-н. научной теории, допущение

Ожегов:
В математике, логике: исходное положение, допущение, принимаемое без доказательств, аксиома.

Брокгауз:
термин, употребляемый какв логике, так и в математике и философии; соответствует аристотелевскомуaithma, обозначающему положение, которое, не будучи доказанным,принимается в силу теоретической или практической необходимости за истинное...

Ефремова:
Исходное положение, принимаемое без доказательств.
Анатолій

Повідомлення Анатолій »

Andriy писав:На Словопєдії є трішки визначень:
Новейший философский словарь:
(лат. postulatum - требование) - принцип, положение, который служит основанием для осуществления содержательных рассуждений и выводов...

БЭС:
(от лат. postulatum - требование), 1) утверждение (суждение), принимаемое в рамках какой-либо научной теории за истинное, хотя и недоказуемое ее средствами, и поэтому играющее в ней роль аксиомы. 2) Общее наименование для аксиом и правил вывода какого-либо исчисления.

Ушаков:
(латин. postulatum - требование) (книжн.). Положение или принцип, не отличающийся самоочевидностью, но принимаемый за истину без доказательств и служащий основой для построения какой-н. научной теории, допущение

Ожегов:
В математике, логике: исходное положение, допущение, принимаемое без доказательств, аксиома.

Брокгауз:
термин, употребляемый какв логике, так и в математике и философии; соответствует аристотелевскомуaithma, обозначающему положение, которое, не будучи доказанным,принимается в силу теоретической или практической необходимости за истинное...

Ефремова:
Исходное положение, принимаемое без доказательств.
Із цього всього я роблю висновок, що постулат - незаперечна істина, або аксіома.
Кувалда
Редактор

Повідомлення Кувалда »

Анатолій писав: Ну, не знаю, я б не назвав би «постулат» звичайним словом. А серед прикладів «книжного» – самі вислови. А чи можете навести окремі слова? І що ж тоді постулат, як не «незаперечна істина»?
так це і є переважно вислови. з окремих слів: часто церковнословянізми (воєдино, грядущий тощо), ковані слова... "Постулат" до таких не належить. Пересічне запозичене слово. нічим не виділяється
Кувалда
Редактор

Повідомлення Кувалда »

Не знаю, чому Ви робите такий висновок з цих означень. Твердження, яке приймають без доведень (постулат), і незаперечна істина (що не потребує доведень, самоочевидна) - не одне й теж.
Анатолій

Повідомлення Анатолій »

Кувалда писав:Не знаю, чому Ви робите такий висновок з цих означень. Твердження, яке приймають без доведень (постулат), і незаперечна істина (що не потребує доведень, самоочевидна) - не одне й теж.
Твердження, яке приймають без доведень (постулат) тому приймають без доведень, що це є незаперечна істина, яку просто довести не можна. ;) Така моя логіка. Спробую глибше дослідити цю тему.
Анатолій

Повідомлення Анатолій »

http://slovnyk.ua/?swrd=%EF%EE%F1%F2%F3%EB%E0%F2 ПОСТУЛАТ, -у, ч., книжн. Твердження, що його при побудові наукової теорії приймають без доказів як вихідне. // Незаперечна істина, що не потребує доведення; аксіома.
volodymyr

Повідомлення volodymyr »

Анатолій писав:
Кувалда писав:Не знаю, чому Ви робите такий висновок з цих означень. Твердження, яке приймають без доведень (постулат), і незаперечна істина (що не потребує доведень, самоочевидна) - не одне й теж.
Твердження, яке приймають без доведень (постулат) тому приймають без доведень, що це є незаперечна істина, яку просто довести не можна. ;) Така моя логіка. Спробую глибше дослідити цю тему.
Перепрошуюсь, але ваша логіка трохи хибна. При побудові будь-якої теорії якісь основні положення мусять прийматись без доказів (але можуть бути непрямі чи експериментальні докази), вам треба ж від чогось танцювати. Але, в абсолютній більшості випадків, постулат не сприймається як незаперечна істина. Напр. при викладі класичної механіки ви можете постулювати існування абсолютного часу, хоч тепер добре відомо, що абсолютного часу не існує.
Відповісти

Повернутись до “Обговорення статей”