Депутат

Тут обговорюються статті тлумачно-стилістичного словника r2u
Відповісти
I_Dominik

Депутат

Повідомлення I_Dominik »

Депутат, -а, чол - (від лат. deputatus — посланець) особа, вибрана групою людей, найчастіше до законодавчого органу влади, де він репрезентує волю і захищає інтереси своїх виборців.

Висування кандидатів в депутати та вибори у Народні Збори проходили під пильним оком та з тиском на виборців з боку радянської влади, яка поставила собі за мету обрання прорадянських депутатів.
http://www.calendarium.com.ua/ua/narodn ... i_rsr_1939

"Я нашого лідера називатиму вождем, нам потрібен вождь, нам потрібна хунта!", - емоційно розпочав з’їзд депутат від Радикальної партії Андрій Лозовий.
http://www.bbc.co.uk/ukrainian/politics ... meeting_vc
Анатолій

Re: Депутат

Повідомлення Анатолій »

Тлумачення депутата є в СУМ-20:
ДЕПУТА́Т, а, ч. 1. Член органу державної влади, обраний виборцями. Батько досить недвозначно уже натякнув йому про те, що нічого б не мав проти, щоб породичатися з сином депутата австрійського парламенту (П. Колесник); Ярмоленко хотів сказати, що йому доведеться, можливо, звернутися з цим питанням до депутата, Марини Митрофанівни Лляної (Микита Чернявський); Явина мати була кандидатом у депутати районної ради (В. Нестайко); У Німеччині виборець голосує за партії та конкретних кандидатів у депутати, оскільки в країні змішана виборча система (з газ.).

2. Обрана або призначена особа, уповноважена для виконання якого-небудь доручення. Він навіть не дивується, що з-поміж чималого гурту громадян вибрано його депутатом на похорон (М. Коцюбинський); Депутати від гільтайської ватаги підбігають до чорного коня княжого, б'ють чолом, розкладають руками, щось толкують (Б. Лепкий).

(1) Наро́дний депута́т Украї́ни – особа, обрана до складу Верховної Ради України. Повноваження народних депутатів України визначаються Конституцією та законами України (Конституція України); Конституційний Суд розтлумачив своїм рішенням: народний депутат України не має права голосувати за інших народних депутатів України на засіданнях Верховної Ради України (із журн.).
Як на мене, досить коректне. Чи варто його переписувати?
I_Dominik

Повідомлення I_Dominik »

Мене трошки бентажить слово 'призначена', бо завжди вважав, що там акцент є на 'обраності'.
Анатолій

Повідомлення Анатолій »

I_Dominik писав:Мене трошки бентажить слово 'призначена', бо завжди вважав, що там акцент є на 'обраності'.
Може, тоді друге означення в такій редакції написати?
Особа, уповноважена виконувати яке-небудь доручення.
I_Dominik

Повідомлення I_Dominik »

Особа, уповноважена виконувати яке-небудь доручення.
Але чи такою особою не є, скажімо, амбасадор, міністр чи губернатор? Але ж їх не можемо назвати депутатом. Мені здається, що слід наголошувати на тому, що то особа вибрана групою людей, котра репрезентує їх волю.
I_Dominik

Повідомлення I_Dominik »

Ними були тогочасний крайовий президент д-р Йозеф грав Ецдорф, депутат парламенту фон Семака, депутат парламенту Спинул, член Крайового Виділу О. Попович і оберлейтенант Ілля Попович.
Олександр Добржанський, Володимир Старик - Хочемо до України!
https://books.google.com/books?id=lx_-8 ... 82&f=false
Відповісти

Повернутись до “Обговорення статей тлумачного”