Алкотестер, -а, чол. Прилад для визначення кількості алкоголю в крові (без аналізу крові безпосередньо) шляхом вимірювання концентрації парів спирту у видихуваному повітрі та застосування коефіцієнтів перерахунку, що визначаються експериментально.
[1. Висмикнув алкотестер у Реп’яха та сам як дмухне в трубку. Пристрій зойкнув — ой, Божечку! — три проміле! (Люко Дашвар, «На запах м’яса»). 2. Перші зразки алкотестерів з'явилися на початку 1930-х років у США, і могли лише показувати факт наявності алкоголю в крові, визначати кількість були ще не в змозі (з інтернету).]
Алкотестер
Re: Алкотестер
Може трошки спростити на:
Алкотестер, -а, чол. Прилад для визначення кількості спожитого людиною алкоголю шляхом вимірювання концентрації парів спирту у видихуваному повітрі.?
Алкотестер, -а, чол. Прилад для визначення кількості спожитого людиною алкоголю шляхом вимірювання концентрації парів спирту у видихуваному повітрі.?
Я так розумію, що якусь кількість алкоголю організм виробляє сам, а отже алкотестери заміряють не тільки випитий алкоголь, а загалом рівень алкоголю (випитого й виробленого). Тому пропоную так:
Прилад для визначення кількості алкоголю в крові людині шляхом вимірювання концентрації парів спирту у видихуваному повітрі.
Через специфіку моєї професії мені доволі часто доводиться користуватися професійним алкотестером, і повірте, якщо алкоголю не споживали, то його рівень на екрані висвічує 0.00. Мав пацієнтів, котрі щоб 'напитися', але не попастися на алкотестері вводили алкоголь клізмою, - тоді його спожитий рівень можна визначити тільки через аналіз крові, бо алкотестер в тому випадку є безпорадним. Тому я схильний вважати, що завданням алкотестера є, власне, вимірювання випитого алкоголю...