Славень
Re: Славень
Не можу знайти означення гімну, тому додам, що славень достосовуємо виключно до гімну державного утворення (Державний Славень України 'Ще не вмерла України', Духовний Славень України 'Боже Великий Єдиний'), але про релігійні кажемо не славень, але гімн 'Te Deum', 'Gloria in Excelsis Deo' (вибачте, не знаю православних церковних гімнів), подібно як гімном, а не славнем Січових Стрільців є пісня 'Ой у Лузі Червона Калина', гімном, а не славнем студентства є 'Guadeamus Igitur'.
Не зовсім так. Принаймні, якщо пошукати "славень січових стрільців" чи "релігійний славень", то можна знайти і те, й інше, а отже славень застосовують не тільки щодо гімну державного утворення.I_Dominik писав:Не можу знайти означення гімну, тому додам, що славень достосовуємо виключно до гімну державного утворення (Державний Славень України 'Ще не вмерла України', Духовний Славень України 'Боже Великий Єдиний'), але про релігійні кажемо не славень, але гімн 'Te Deum', 'Gloria in Excelsis Deo' (вибачте, не знаю православних церковних гімнів), подібно як гімном, а не славнем Січових Стрільців є пісня 'Ой у Лузі Червона Калина', гімном, а не славнем студентства є 'Guadeamus Igitur'.
Ввів 'релігійний славень' в Google - у кожній статті вживають слово гімн
Ну як же? П’ятий номер у пошуку Релігійний славень «Слава Велика».
Мусите помітити, що там написано російською мовою, подібно як вони роблять з 'Украинская незалежность'
Релігійний славень «Слава Велика» написано таки українською.
А от тут (http://r2u.org.ua/s?w=%D1%81%D0%BB%D0%B ... ghlight=on) є приклад, де слово славень точно вжито в релігійному значенні.
А от тут (http://r2u.org.ua/s?w=%D1%81%D0%BB%D0%B ... ghlight=on) є приклад, де слово славень точно вжито в релігійному значенні.
Трошки мене бентежить там той факт, що то є переклад (Д.Чистяк, перекл. М.Юрсенар) - може то авторське?
Тоді таке: «Славень Христові».
Може через те, що перші слова там є 'Слався', подібно як 'хор заспівав Вірую', а не молитву, чи Символ Віри?