Славень

Тут обговорюються статті тлумачно-стилістичного словника r2u
Відповісти
Анатолій

Славень

Повідомлення Анатолій »

Славень, -вня, поет., чол. Те ж саме, що й гімн.
I_Dominik

Re: Славень

Повідомлення I_Dominik »

Не можу знайти означення гімну, тому додам, що славень достосовуємо виключно до гімну державного утворення (Державний Славень України 'Ще не вмерла України', Духовний Славень України 'Боже Великий Єдиний'), але про релігійні кажемо не славень, але гімн 'Te Deum', 'Gloria in Excelsis Deo' (вибачте, не знаю православних церковних гімнів), подібно як гімном, а не славнем Січових Стрільців є пісня 'Ой у Лузі Червона Калина', гімном, а не славнем студентства є 'Guadeamus Igitur'.
Анатолій

Повідомлення Анатолій »

I_Dominik писав:Не можу знайти означення гімну, тому додам, що славень достосовуємо виключно до гімну державного утворення (Державний Славень України 'Ще не вмерла України', Духовний Славень України 'Боже Великий Єдиний'), але про релігійні кажемо не славень, але гімн 'Te Deum', 'Gloria in Excelsis Deo' (вибачте, не знаю православних церковних гімнів), подібно як гімном, а не славнем Січових Стрільців є пісня 'Ой у Лузі Червона Калина', гімном, а не славнем студентства є 'Guadeamus Igitur'.
Не зовсім так. Принаймні, якщо пошукати "славень січових стрільців" чи "релігійний славень", то можна знайти і те, й інше, а отже славень застосовують не тільки щодо гімну державного утворення.
I_Dominik

Повідомлення I_Dominik »

Ввів 'релігійний славень' в Google - у кожній статті вживають слово гімн
Славень.jpg
Славень.jpg (192.27 Кіб) Переглянуто 4047 разів
Анатолій

Повідомлення Анатолій »

Ну як же? П’ятий номер у пошуку Релігійний славень «Слава Велика».
I_Dominik

Повідомлення I_Dominik »

Мусите помітити, що там написано російською мовою, подібно як вони роблять з 'Украинская незалежность' :)
Анатолій

Повідомлення Анатолій »

Релігійний славень «Слава Велика» написано таки українською. :)

А от тут (http://r2u.org.ua/s?w=%D1%81%D0%BB%D0%B ... ghlight=on) є приклад, де слово славень точно вжито в релігійному значенні.
I_Dominik

Повідомлення I_Dominik »

Трошки мене бентежить там той факт, що то є переклад (Д.Чистяк, перекл. М.Юрсенар) - може то авторське?
Анатолій

Повідомлення Анатолій »

I_Dominik

Повідомлення I_Dominik »

Може через те, що перші слова там є 'Слався', подібно як 'хор заспівав Вірую', а не молитву, чи Символ Віри?
Відповісти

Повернутись до “Обговорення статей тлумачного”