Няньчить

Обговорення нових та наявних статей сучасного словника
Наталя

Re: Няньчить

Повідомлення Наталя »

А як же в Коцюбинського?
http://books.google.com/books?id=7pAhAA ... CCwQ6AEwAQ
Кувалда
Редактор

Повідомлення Кувалда »

доглядати — це смотреть, присматривать, приглядывать тощо. До речі, як приклад правильного розуміння – АС: наблюда́ть за детьми – нагляда́ти (догляда́ти) діте́й и за ді́тьми, дозира́ти діте́й.
А в Коцюбинського все гут. Я не знаю контексту. Але з цього уривку не можу зробити висновок, що він стратив. Дітей можна няньчити, а можна доглядати
Наталя

Повідомлення Наталя »

Не збагну: а чому не няньчити?
краєзнавець

Повідомлення краєзнавець »

Кувалда писав:Няньчить дає і Даль. Але загалом справді є 2 варіянти тепер: нянчить і няньчить (і перший вочевидь основний).
Глядіти і няньчити — слова близькі, але глядіти ширше. Ви можете глядіти за дітьми, але при цьому не бути їхньою нянькою. може все ж варто залишити глядіти як відповідник до присматривать (за детьми)?
Я б сказав на це, що не слово глядіти має ширше значення (ніж няньчить), а слово глядіти може мати й інше значення, як і багато інших слів.
Думаю, що глядіти (в розумінні когось) - це повний аналог до няньчити.
Може, глядіти (в розумінні за чимось) це аналог присматривать за?
"- Гляди мені за дитиною!" - це розпорядження матері (наприклад, чоловікові чи старшій дитині), що залишає дитину на короткий час. Воно передбачає тимчасовий нагляд, щоб дитина десь не наробила шкоди чи не пошкодилася сама. При цьому, вважаю, не йдеться, що дитину треба погодувати, посадити на горщик, покласти спати тощо.
А коли дочка пише матері "- Приїжджай глядіти дитину", то це якраз повний аналог до "Приїжджай няньчити".
Тому няньчити - глядіти.
Кувалда
Редактор

Повідомлення Кувалда »

Няньчити передбачає близький контакт. Дитину пестять, бавлять, забавляють, тішать, возяться тощо.
Але з Грінченка: Глядіти, -жу, -диш, гл.
1) Глядѣть, смотрѣть. Гляди ж, півнику, як прийде лисичка — не одкликайся. Рудч. Ск. II. 4. — в голові. Искать насѣкомыхъ въ головѣ. Та свекорку годи: в головці гляди. Грин. ІІІ. 551.
2) Искать, щупать ища, пробовать, узнавать. Молода сховалася і дружба виходит на двір і глядит молодої, а не може сам найти. Грин. ІІІ. 507. Нам уже докучило їсти пшеничний хліб, ідім глядіть житнього. Чуб. II. 336. Вгородив свердло в землю, а.... щось за бороду лап. Перемовчав мій батько, тілько боїться тим свердлом більш глядіти (скарба). Драг. 87. Глядят короваю, чи спікся. Грин. ІІІ. 502.
3) Слѣдить, обращать вниманіе. Коли кінь не глядить дороги, то гляди ти! Чом не глядиш? Лохв. у. Гляди себе, то й буде з тебе. Ном. № 9586.
4) Беречь, присматривать. Я її розуму навчала і добра її гляділа. МВ.
5) Соблюдать. Та ти б не глядів празника та поїхав би у поле орати. Рудч. Ск. І. 165. Треба глядіти п’ятниці і середи. О. 1862. IV. 91. [12]
Зрозуміло, що коли дитину нянчать, то за нею глядять, так само, коли шкандибає людина, то вона автоматично ходить, але ж ми не кажемо, що шкандибати, це те саме, що ходити (бо це специфічно ходити). Няньчити — це не просто глядіти, а специфічно глядіти (бавити її, пестити, тішити тощо при цьому).
краєзнавець

Повідомлення краєзнавець »

Бачу, що ми пішли по колу.
На ці Ваші аргументи я вже відповів у постах від 20.08 8.35am i 7.35pm.

Далі триває плутанина між глядіти (когось), що є повним аналогом няньчить і глядіти (за кимось або за чимось), що і є тим вужчим значенням, яке Ви тільки й бачите.
Кувалда
Редактор

Повідомлення Кувалда »

зробімо так, ви робите на сайті пошук слова "Глядіти" і вказуєте мені місце, яке свідчить про те, що глядіти когось = няньчити.
Анатолій

Повідомлення Анатолій »

Як перекласти російською слово «глядіти» в цих реченнях? «В жінок діла не менше, як в чоловіків; їм треба і спекти, і зварити, і на поле до роботи ходити, і хати доглядати, ще й дітей глядіти» (І. Нечуй-Левицький); Матір поважав [син], а стара гляділа й пильнувала його більш, ніж ока в лобі (Марко Вовчок). Чи не можна тут використати слово «нянчить»?
Анатолій

Повідомлення Анатолій »

О! Натрапив на цікавий приклад з літератури:
«Але ж все-таки Килина глядітиме дітей, буде за няньку, — сказала Терлецька. — Килину дамо, а більше людей не дамо!» (І. Нечуй-Левицький, «Старосвітські батюшки та матушки»).

До речі, у Жайворонка:
няньчить[ся] — няньчити[ся], глядіти, бавити.

Якщо забити в пошук «глядіти дітей» можна натрапити на цікаві приклади вживання слова глядіти у значенні «няньчити».
Кувалда
Редактор

Повідомлення Кувалда »

Правильно, буде за няньку уточнює глядітиме. все нормально. і подальші приклади не утотожнюють глядіти з няньчити. Жайворонк має свою думку. Це нормально
Відповісти

Повернутись до “Обговорення статей”