Пропитка
Пропитка
Як на мене, то називати "просочувач" - невдалий переклад. Немилозвучне це слово через те, що має свистячий "с" і шипляший "ч", який повторюється двічі. Пропоную обговорити варіанти заміни перекладу слова "пропитка", як речовини, якою щось "пропитывают".
Re: Пропитка
і який Ваш варіянт?
Ту, для початку, потрібно розібратися, що таке "пропитка". Я так розумію, що її використовують для того, щоб надати міцності якійсь поверхні. То, чому б не назвати її словом "зміцнювач". Може, варіант не ж найкращих, проте...
я б сказав, більше про надання не міцності а «захисту», часто від води (напр, «пропитка дерева», «пропитка материи»)Анатолій писав:Ту, для початку, потрібно розібратися, що таке "пропитка". Я так розумію, що її використовують для того, щоб надати міцності якійсь поверхні. То, чому б не назвати її словом "зміцнювач". Може, варіант не ж найкращих, проте...
але я б не підмінював відповідник процесу (просочування) на відповідник його призначення (захист)
Цікаво, як це слово буде іншими мовами.
Як на мене, тут варіантів нема. Формально можливе "просочка" (в значенні речовини, не дії), але воно звучить не ліпше. А "просочувач" - цілком терпимо.
хай буде і просочка. не таке "офіційне"
Я все ж таки вважаю, що перш, ніж перекладати це слово, треба звернутися до мови, в якій таке поняття вперше з’явилося. Дуже сумніваюсь, що росіяни тут були піонерами. Цікаво також, як це слово з’явилося в російській мові.
Одне слово, тут треба ґрунтовне дослідження.
Одне слово, тут треба ґрунтовне дослідження.
боюсь, не допоможуть нам тут інші мови 

А хто може назвати українські слова, які б були відповідниками процесу (просочування - прососувач)?