Фотосъёмка
Фотосъёмка
фотознімання, фотографування
Re: Фотосъёмка
можна й просто знімкування (якщо не про технічне)
знімкування — це від якого слова творення?
від знімок. А в технічній експертизі — фотографування. Методом масштабного фотографування фіксуються частини арматури кабіни, де випробувач маніпулював важелями управління.
Знімкування — віддієслівник іменник. Воно за визначенням не може походити від іншого іменника.
за означенням?Анатолій писав:... за визначенням...
Може й так. Це Кувалда добре знає.Andriy писав:за означенням?Анатолій писав:... за визначенням...

Я до того, що слово знімкування має темне походження. Якщо це віддієслівник іменник, то воно має походити від слова знімкувати. Але звідки взялося знімкувати? Від знімок, очевидно. А саме слово знімок — від знімати. Дивний ланцюжок, бо виходить, що від іменника (знімок) створено дієслово (знімкувати). Хтось ще знає, де є така послідовність творення слів? Я щось не можу згадати.
В Сучасному словникові є стаття «Съёмка»
Тут уже все є. Съёмка, коли йдеться про фото — знімання. Фотосъёмка — фотознімання, а не знімкування.Съёмка – знімання, (плана) зняття, здіймання, (в наём) винайма́ння, орендування, оренда, посесія, (фото) знімання, (съёмки фильма) фільмування, (геодез.) о́бмір
думаю, ми не від того відходимо. Якщо потрібно подати наголос на фотофіксації, підійде фотогравування, якщо на процесі репроудукції — створенні знімка — знімкування.
Якщо треба анцентувати на процесі, то є слово знімання, утворене, від слова знімати. Процес творення дуже чіткий: віддієслівний іменник від дієслова. Навіщо вигадувати ще й знімкування? Яке додаткове/інше значення має це слово, творення якого геть нелогічне, як порівнювати його зі словом знімання?sikemo писав:думаю, ми не від того відходимо. Якщо потрібно подати наголос на фотофіксації, підійде фотогравування, якщо на процесі репроудукції — створенні знімка — знімкування.
Цікаві відповіді Дмитра й Василя з цього приводу.