Білборд

Тут обговорюються статті тлумачно-стилістичного словника r2u
Відповісти
Наталя

Білборд

Повідомлення Наталя »

БІЛБОРД, -у, чол. Вид зовнішньої реклами у вигляді щита, що встановлюється зазвичай уздовж вулиць, трас; дошка оголошень.

[Білборд навпроти пропагував: «Любове! Вітаю з Днем народження! Зичу міцних клеїв та тверезих магнітів! Твій Світ» (Ярослава Литвин, Пухнаста). Чиї інтереси захищатиме, якого народу, якої вітчизни? А може, автори білборду помилилися і вжили інше слово? (Любов Голота, Сотворіння). Вона озирнулася і побачила стіну з яскравим білбордом, на якому красувався білозубий чоловік в широкому капелюсі з загнутими полями (Г. Молчанов, Правди різні, а істина – одна). Сміються лише афіші,/ Білборди, рекламні пані, /У душах ― порожні ніші, /У келихах ― лиця п'яні (Василь Кузан, Вагітна муза). Але варто виїхати до більшого міста - і перспективу дешевих плакатів заступають величезні фахові білборди (Київська Русь: літературно-критичний часопис). Звідусіль на нас дивляться білборди з його портретами, в народі їх називають «біґмордами» (Ліна Костенко, Записки українського самашедшого). Шеф напирав на нові «масштаби», наче козирями ляскав об стіл (стіл у нього в кабінеті тепер стояв солідний, дубовий, хоч більярдним сукном крий), — і масштаби вражали: прайм-тайм, серйозна розкрутка, білборди, реклама в метро, з неї зроблять культову героїню молодого покоління, якої ще хороби їй треба?.. (О. Забужко, Музей покинутих секретів). Звичайним дівчаткам звичайних великих міст подобаються великі освітлені білборди, футболісти місцевої команди, красиві іномарки, хлопці з грішми і теплими руками, а також вечори в недорогих ресторанах, де замість серветок подають розшиті блискучими нитками рушнички і усміхаються не так, як в автобусах (Василь Зима, Гра у піжмурки).]
Анатолій

Re: Білборд

Повідомлення Анатолій »

Із СУМ-20:
БІЛБО́РД, а, ч. Рекламний щит великих розмірів, який встановлюється перев. вздовж вулиць і доріг.
Для того, щоб встановити білборд, потрібно отримати погодження ряду служб (з газ.); У 2007 році у Чернівцях було надано 61 дозвіл на розміщення рекламних конструкцій типу “білборд” із зовнішнім освітленням (з Інтернету); // Плакат, встановлений на такому щиті. Розміщення білбордів потребує значних коштів (з газ.).

Як на мене, тлумачення точніше.
Наталя

Повідомлення Наталя »

Як на мене, тупо калькувати СУМ неприпустимо.
Якщо ТСС має бути серйозним джерелом.
Анатолій

Повідомлення Анатолій »

Наталя писав:Як на мене, тупо калькувати СУМ неприпустимо.
Якщо ТСС має бути серйозним джерелом.
Повторюю, як на мене, у СУМі тлумачення точніше, бо "вид реклами" і "рекламний щит" ну зовсім не те ж саме.
Наталя

Повідомлення Наталя »

Як на мене, СУМ тут тулити дико й "совково". Для чого тоді той ТСС творити? Для посміховиська?
Анатолій

Повідомлення Анатолій »

Наталя писав:Як на мене, СУМ тут тулити дико й "совково". Для чого тоді той ТСС творити? Для посміховиська?
До чого тут "тулити" щось із чогось? Річ про те, правильне (точне) тлумачення чи ні. Я вважаю, що білборд — це не вид реклами, а саме рекламний щит. І те, СУМ тут правильно тлумачить, не означає, що ми маємо тлумачити неправильно, аби не так, як у СУМі.
Наталя

Повідомлення Наталя »

А звідки така впевненість, що СУМ правильно тлумачить?
Він вважає...
Анатолій

Повідомлення Анатолій »

Візьми всі свої приклади, підстав замість білбордвид реклами, а потім рекламний щит.
Наталя

Повідомлення Наталя »

Підставляла.
Все бездоганно.
Анатолій

Повідомлення Анатолій »

Наталя писав:Підставляла.
Все бездоганно.
Вид реклами / рекламний щит навпроти пропагував...
...автори виду реклами/рекламного щиту помилилися...
Вона озирнулася і побачила стіну з яскравим видом реклами/рекламним щитом...
Сміються лише афіші,/ види реклами/рекламні щити...
...перспективу дешевих плакатів заступають величезні фахові види реклами/рекламні щити.
Звідусіль на нас дивляться види реклами/рекламні щит...
...прайм-тайм, серйозна розкрутка, види реклами/рекламні щити...
Звичайним дівчаткам ... подобаються великі освітлені види реклами/рекламні щити...

Та ти що? :)
Відповісти

Повернутись до “Обговорення статей тлумачного”