Початок річки

Питання та відповіді щодо української мови

Модератор: Анатолій

Відповісти
Oles

Початок річки

Повідомлення Oles »

Як правильно назвати місце де починається річка?
Я так розумію, що це місце так і називається початок річки або джерело річки, а не витік чи виток як пишуть у Вікіпедії.

''Термін "витоки" є невдалим перекладом російського "истоки". У переносному значенні "истоки" перекладаються українською мовою "початки" або "джерела". Припускається витік енергії та витік рідини, проте неможливим є витік культури та витік нації. Культура, нація, народ, етнос, держава мають початок. (Чирков Олег науковий співробітник відділу української етнології'' Науково-дослідного інституту українознавства http://www.ualogos.kiev.ua/fulltext.html?id=1520)

Є ще "верхів'я" та "верховина" але ті поняття орієнтується на те, де річка бере свій початок а не визначають його.
Згідно СУМ у 20 томах http://lcorp.ulif.org.ua/ExplS/
Верхів'я річки - то є місце, де починаються витоки річки, а також місцевість, що прилягає до неї (але тут чомусь витоки присутні)
Верховина річки - місцевість, що прилягає до верхів'я річки.

Ну і предки наші позначали початок річки якось, може у когось є бабусі які щось можуть розповісти?
Andriy
Адміністратор сайту

Re: Початок річки

Повідомлення Andriy »

исток:
(начало реки) джерело́, джерело́вище, початко́ве джерело́, (верховье) верхови́на, верх (-ху), (ум. верше́чок), верхі́вʼя (ріки́), поча́ток (ріки́); (перен.) джерело́, поча́ток (-тку). [Ріка́, де-да́лі од початко́вих джере́л свої́х, усе́ бі́льшої набира́є си́ли (Єфр.)].

Исток (истоки) Днепра – джерело (джерела, іноді джереловище) Дніпра; початок (верхівʼя, верховина) Дніпра; Дніпрове джерело (Дніпрів початок, Дніпрове верхівʼя, Дніпрова верховина).
Oles

Re: Початок річки

Повідомлення Oles »

Статистика яку знайшов

4 - верховина - 1927р (А. Ніковський), 1930р. (О. Ізюмов), 1924–33рр. (А. Кримський, С. Єфремов), 1893–1898рр. (М.Уманець, А.Спілка.)
3 - джерело, джереловище (2) - 1893–1898рр. (М.Уманець, А.Спілка.), 1924–33рр. (А. Кримський, С. Єфремов), 1959р. (І. О. Вирган, М. М. Пилинська)
2 - вершок, верше́чок - 1909р. (Б. Грінченко), 1924–33рр. (А. Кримський, С. Єфремов)
2 - початок річки - 1917 (Російсько-український словничок термінів природознавства і географії), 1924–33рр. (А. Кримський, С. Єфремов)
2 - витік - 1928 (Полонський), 1928 (І. Шелудько, Т. Садовський)
1 - початко́ве джерело́, верхі́в’я ріки́ - 1924–33рр. (А. Кримський, С. Єфремов)
Відповісти

Повернутись до “Мовні консультації”