Тітушки

Тут обговорюються статті тлумачно-стилістичного словника r2u
Кувалда
Редактор

Re: Тітушки

Повідомлення Кувалда »

Дмитро

Повідомлення Дмитро »

Кувалда писав:Вадим Титушко хотів би приїхати на Євромайдан та підтримати людей
Я теж схиляюся до думки, що правильно писати Титушко. Це прізвище того самого штибу, що й Василашко, Дмитрашко, Івашко, Мелешко, Демешко, Павлушко, Федюшко тощо. Воно утворилося від особового імені Тит (зменш. Титусь, Титушко).
До речі, в Білорусі вже з'явилися кінотитушки.
Анатолій

Повідомлення Анатолій »

Добре, прізвище людини, від якої походить слово "тітушки" — Тітушко. Питання в тому, як бути з одниною до тітушки? Бо частіше кажуть і пишуть якраз тітушка.
Дмитро

Повідомлення Дмитро »

Як на мене, то правильно писати й казати титушко (пор. дядько, тезко, дідько, антипко). Тітушка (на письмі титушка) - це російською. Отож
Н. титушко - титушки
Р. титушка - титушків
Д. титушкові - титушкам
З. титушка - титушків (титушки)
О. титушком - титушками
М. титушкові (титушку) - титушках
К. титушку - титушки
Кувалда
Редактор

Повідомлення Кувалда »

Тут є один момент - поширеність російських імен а ля: Івашка-Ніколашка: "Ромашково - ... Название может происходить от имени Роман и его производной формы Ромашка (сравните — Ивашка, Николашка)". Тобто це варто дослідити додатково :!: . А, мо’, ще виявиться, що Вадимове прізвисько Румун, пов’язане з тим, що предок якийсь його був Тітушку ;) [як в історії з моряком Маринеску - Маринеско] ;)
Дмитро

Повідомлення Дмитро »

Кувалда писав:Тут є один момент - поширеність російських імен а ля: Івашка-Ніколашка: "Ромашково - ... Название может происходить от имени Роман и его производной формы Ромашка (сравните — Ивашка, Николашка)"
Ваша правда, може бути й чужомовний вплив. Але я схиляюся до того, що прізвище все ж таки українське.
І хто зна, чому воно Ромашково? Росіяни намагаються все витлумачити своїми сторонами. Ми ж можемо запропонувати і свою версію. А що, як те Ромашково заснував українець на ім'я або на прізвище Ромашко? ;) Як на мене, зменшені форми слів синаш, синашко; Ромаш, Ромашко; Василаш, Василашко; Андруш, Андрушко; Титуш, Титушко тощо цілком українські. Хоч і рідкісні (поширені не повсюдно, а в певних регіонах).
Кувалда
Редактор

Повідомлення Кувалда »

з одним Ромашком колись працював

Я звернув увагу, бо
1) пригадалися "Стєпашка" Разін і "Ємельяшка" Пугачов ;) і відтінок тут не зменш.-пест.
2) Синявський не вказує в переліку суфіксів
тому виникли сумніви
Добре :ugeek:
Кувалда
Редактор

Повідомлення Кувалда »

Вадим Титушко особисто не дає "титушкам" пробратися до Києва
21.02.2014
"Дарувальник" титушкам свого прізвища встав на барикади.
Сумно відомий Вадим Титушко був помічений на барикаді, яка охороняє в Білій Церкві дорогу на Київ.
Як написав на своїй сторінці в Facebook журналіст Віталій Портников: "зараз в Білій Церкві на блок-посту евромайдана стоїть Вадик Титушко - охороняє дорогу на Київ від титушек". Журналіст вважає, що цей приклад зміни своїх поглядів і моральних цінностей, є "досягненням революції".
Відповісти

Повернутись до “Обговорення статей тлумачного”