Інтернет

Питання та відповіді щодо української мови

Модератор: Анатолій

Наталя

Re: Інтернет

Повідомлення Наталя »

Через дефіс? Так. Адже"син" і "старший" - прикладка.
Кувалда
Редактор

Повідомлення Кувалда »

Точно. Я неправильно сформулював. З великої — Янукович-син, Янукович-батько, бо тут йдеться про прикладку.
Але все ж хочу дізнатися, за яким правилом "Інтернет" у складних словах втрачає свою "великість". Який це пункт правопису?
Наталя

Повідомлення Наталя »

Це ж логічно. Якщо іменник, що утворено від власного імені, став загальним, його пишемо з маленької літери.
Кувалда
Редактор

Повідомлення Кувалда »

якщо він став загальним, то його логічно писати завжди з малої, а не тут пишемо, а тут ні. чи він "недостав" загальним?
Наталя

Повідомлення Наталя »

Загальним стає складне слово, а не сам Інтернет.
Кувалда
Редактор

Повідомлення Кувалда »

:? тоді все ж хочу дізнатися пункт правопису, що перетворює власну назву на загальну в складних словах з ужитком дефісу ;)
Власне, це давня дискусія. Ще 10 років тому в Дзеркалі тижня була стаття з приводу написання "інтернету". Я допускаю, що є люди, які хочуть писати з великої: Телеграф, Телефон, Телебачення, Радіо тощо, але бажано, щоб вони були послідовні: все то все, а не так щоб Інтернет, але телеграф. Бо за Телеграфа обідно :|
Наталя

Повідомлення Наталя »

тоді все ж хочу дізнатися пункт правопису, що перетворює власну назву на загальну в складних словах з ужитком дефісу
Це Ви мені покажіть, будь ласка, правило, де "Інтернет" пишеться з малої літери.
Кувалда
Редактор

Повідомлення Кувалда »

за аналогією. пишеться з малої, як і будь-який інший комунікаційний засіб. список угорі. а по-друге, якщо якийсь засіб спочатку і пишуть з великої, то врешті він "ззагальнюється". такі тенденції в мові. Я не розумію, чому інтернет має в цьому плані відрізнятися, а Ви чось пояснити не хочете :mrgreen:
Наталя

Повідомлення Наталя »

за аналогією.
Слизькувата аналогія. Непереконливо.

Схиляюся до думки Саво: "...сучасна норма вказує на велику літеру. І наразі таке написання, очевидно, слід уважати за правильне. Апеляції до написань на кшталт пошти, телефону чи телеграфу не зовсім коректні. Як і ототожнення слова із загальною назвою мережа. Інтернетом ще зветься цілий віртуальний світ - глобальне явище сучасності. Адже, скажімо, парафраз до Інтернету, себто Всесвітнє Павутиння, пишемо з великої літери. І з цього погляду вживання великої літери цілком виправдано".

"Словник-довідник "Велика чи мала літера" Жайворонка, який вийшов під грифом НАН, а отже, є нормативним, підтримує велику літеру в цьому слові. Я теж, коли йдеться власне про назву глобальної мережі. Утім похідні утворення на кшталт інтернет-видання, інтернет-голосування пишу з маленької".

"Інтернет-бо фактично нині охоплює й замінює і пошту, і телефон, і радіо, й телебачення, і ще багато чого. Це вже ціле середовище, в якому віртуально мешкають мільярди людей. Своєрідна планета на планеті. Як бачите, людське сприйняття різне. І мова, зокрема правопис, по-різному може відреагувати на, здавалося б, явища одного ряду. Поживемо - побачимо. Однаково нормувати не нам із вами. Якщо в графічній практиці ЗМІ, сучасних художніх творах чи наукових працях превалюватиме написання з малої літери, правопис із часом обов’язково на це відреагує. "Інтернет" так чи так є ще неологізмом у мові, а написання нової лексики дуже часто варіантне".
Кувалда
Редактор

Повідомлення Кувалда »

років десять тому - так, але не тепер. З малої і не думати. Але в особливих випадках, в дуже особливих і вкрай рідкісних, можна з великої. Як і Мережа, Всесвітня павутина тощо ;).
Але обов’язково з великої тре’ писати тим, хто сприймає інтернет як щось сакральне. Тоді можна навіть горобцями писати: ІНТЕРНЕТ або навіть так ІНТЕРНЕТ :mrgreen:
Відповісти

Повернутись до “Мовні консультації”