Очувствлять

Обговорення нових та наявних статей сучасного словника
Відповісти
Павло

Очувствлять

Повідомлення Павло »

Синонім цього слова - сенсибілізувати.
В моєму випадку йдеться про процес сенсибілізації фотографічної плівки. Тобто надання їй чутливості до певних спектрів світла.
Докладніше про це можна прочитати тут

В радянському підручнику зустрів термін "ОЧУТЛИВЛЮВАТИ". Але надто ріже і вухо і очі, особливо, якщо утворити похідний іменник "очутливлювання".
lelka

Re: Очувствлять

Повідомлення lelka »

а сенсибілізувати вам ліпше :mrgreen: ?
sikemo

Повідомлення sikemo »

отямлювати, приводити в чуття [до почуттів]; у фото — можливо — передержувати чи схожий формант
Востаннє редагувалось П'ят листопада 08, 2013 7:53 pm користувачем sikemo, всього редагувалось 1 раз.
Ґалаха

Повідомлення Ґалаха »

Павло писав:Синонім цього слова - сенсибілізувати.
В радянському підручнику зустрів термін "ОЧУТЛИВЛЮВАТИ". Але надто ріже і вухо і очі, особливо, якщо утворити похідний іменник "очутливлювання".
а очувствлять (я його заледве сказати можу) ні? то кажіть просто підвищувати чутливість, та й по всьому.
Що глибшими стають наші знання, то більшає безодня незвіданости навколо них.
Павло

Повідомлення Павло »

Ґалаха писав:
Павло писав:Синонім цього слова - сенсибілізувати.
а очувствлять (я його заледве сказати можу) ні? то кажіть просто підвищувати чутливість, та й по всьому.
Та ні, сенсибілізація фотоматеріалу це не підвищення вже наявної чутливості, це надання чутливості в принципі.
Наприклад, перші фотоматеріали були чутливими виключно до блакитних та синіх променів, і лише пізніше за допомогою сенсибілізації чутливість фотопластинок розширили на зелені, жовті, а відносно недавно й до червоного та ультрачервоного спектрів світла.
Відповісти

Повернутись до “Обговорення статей”