Бомж

Обговорення нових та наявних статей сучасного словника
Кувалда
Редактор

Re: Бомж

Повідомлення Кувалда »

трохи не так. бомж - це бомж. а от бездомний може охоплювати від нейтрального слова (безхатченко) до негативного бомжа. Хоч я і волів би не пхати цього слова в українську частину (причину Ви вказали), але шо тут вдієш. волоцюга - це трохи не те
краєзнавець

Повідомлення краєзнавець »

То може вкажете на істотну різницю між волоцюга і бомж? Це людина, що не має ні власного, ні найманого житла, не має (постійної) роботи і живе з чого прийдеться - хоча б і з добутого на смітниках.
Бомж - це суто совєцький міліцейський покруч. Ледачі менти у графі "Место жительства" журналу реєстрації затриманих лінувалися записувати "Без определенного места жительства" і замінили його абревіатурою - бомж. Навіщо ним засмічувати українську мову?
Не розумію, як можна одночасно заперечувати підприємництво і проштовхувати бомж...
Кувалда
Редактор

Повідомлення Кувалда »

волоцюга - це бродяга. Спільне у них, звісно, є. Але Ви справді не бачити між ними різниці? 8-). От волоцюга! (а тепер замініть на "бомж") . Це не я пропихаю "бомжа" в українську мову, воно без мене туди пролізло. як проліз той же піар і багато чого іншого.
Мені не до вподоби "підприємництво", але як я вже згадував, воно є в сучасному: http://r2u.org.ua/s?w=%D0%BF%D1%96%D0%B ... ghlight=on.
краєзнавець

Повідомлення краєзнавець »

Вибачте, але різниці між волоцюгою і бомжем таки не бачу. І Ви її не вказуєте. Теж не бачите? :)
Бомж, по суті, це волоцюга з погляду мента, що записує його до журналу затриманих. Тільки і всього.
Хоча... Перейменування волоцюги на бомжа, як і найманого вбивці на кіллера, начебто дещо підвищує його суспільний статус, робить його начебто не таким ганебним. Чи не так? Але, якщо так, навіщо це нам?
Волоцюга, бомж - це особа, яка нічого не дає суспільству, натомість погодившись обходитися підібраними відходами з його стола (див. "Наша Раша").
Кувалда
Редактор

Повідомлення Кувалда »

тобто, Ви хочете, щоб я пальцем показав :D Добре, волоцюга - це ще людина, яка просто вештається (ве́штанець, теліпа́йло), і не обов’язково при цьому їй перебувати в антисанітарному стані, це ще ба́хур (розпу́сник), це гультяй.
Відповісти

Повернутись до “Обговорення статей”