лупити, бити?
тискати, тиснути (в значенні клавіші, кнопки) (аналогічно англ. hit)?
Жмакать
-
Re: Жмакать
Пожмакане (після пиятики) обличчя, пожмакана сорочка...
"Пожмакать" - схоже на українізм.
Тому - жмакати.
Тому - жмакати.
Теж про це подумала. Та й гроші бувають пожмакані в кишені, папір в руках...краєзнавець писав:Пожмакане (після пиятики) обличчя, пожмакана сорочка...
Тому - жмакати.
*жмак* в словниках
Я так розумію, що такого слова у рос. мові нема (принаймні ні у словнику Жайворонка, ні у 3-томному 1969 р. цього слова не знайшла). Зате Грінченко подає і жмак, і жмаки, і жмакати/жмакувати, і жмакання.
Я його нерідко чув саме від російськомовних. Хоча це й розмовне, але воно мені здалось похідним від «нажимать». І це нічого спільного з українським жмаканням немає, коли не помиляюсь. Бо навряд чи це українці до такого додумались і поширили на аж північні простори. Англійською, це називають hit (вдарити кнопку буквально), щось на кшталт ткнути. Хотів би це тут вирішити перш ніж подавати на e2u.
Те, що жмакати тепер сприймається як "ісконно русскоє", не дивина: уміють росіяни запозичувати . І те, що hit, як i click, нічого спільного з укр. жмакати не має, теж правда. Я б, коли йдеться про кнопку, пропонувала клацнути, тицьнути, натиснути врешті (удома часто кажемо цикнути/цакнути). Якщо йдеться про переклад з англійської, то варто від неї й відштовхуватися, не вдаючись до посередництва російської.