Що ж до порохотяга, то думки своєї не змінив відтоді, як прокоментував був його на братньому форумі.
Ну особисто я, здається, ніде і не «підписувався» за
порохотяг Рівнож як і за
поро-/пилохосмок тощо
Не люблять мовці довгих лексем власного словотворення - і квит! Надто коли їх треба вживати в повсякденному житті.
Тут я би так однозначно не стверджував! Взагалі, важко виявити якусь закономірність, за якою мовці одне довге слово − схвально пропускають, а інше − зась. Скажімо, якщо брати орудну справу, то «інсталяція» чомусь ЇМ миліша за «встановлення». Мабуть, бо «модненьке» слівце, незвична цяцька...
Втім, це підмет вже для іншої балачки...
А техніки не люблять неоднозначностей!
Ая, розповідайте!
Вони часто так самі собі суперечать, що годі навіть кінці з кінцями вивести! Скажімо, досі так не визначилися з якимось усталеним і єдиним терміном для такої тями, як
броўзер: бо те слово не дуже точно щось там передає, а се слово − теж не таке, ну ітд...
Проте ніхто чомусь з них не каже, що слово
мишка − це теж, загалом, не пристрій, а гризун малий, а
баґ − то взагалі тарган, комаха.
Однак ніхто цим славєчкам з технарів не закидає, мовляв, що вони якісь «невизначені» ці слова. Словом, лукавлять ті технарі частенько, при чому насамперед − з почуття меншовартости, як на мене, перед мовою англійською та взагалі усім «гамериканським»....
А я, щиро кажучи, кумедних кальок. Мова без них жила й житиме. Краще я назву той пилосмок (чи пилосос, чи пилотяг) аспіратором (до речі, таке значення цього слова фіксує закордонне видання 1955 року Словника чужомовних слів Бойкова й Ізюмова), ніж напишу й вимовлю порохотяг
.
Аспіратор − це взагалі не з нашого городу! Повний чужослів якийсь! Чим воно ліпше за
пило(в)тяг? Невже стисліше?
Кінцевого -вбир, пане Юрію, не може бути в літературній мові, бо є збір, убір, розбір, добір і т. д. Тільки -вбір.
Я так розумію, що Вас непокоїть оте -И- у
-вбирі, так? Мовляв, москвизмом трохи віддає
Однак закінчення на -ИР доволі не чуже УкрМові, наприклад:
http://r2u.org.ua/s?w=*ир&scope=ukrq&di ... ghlight=on
Так що, тут теж не можна ось так однозначно рубати з плеча! Не все ж московитам на поталу віддавати! Треба і своє помалу забирати, як закликав Микола Лукаш
Але тоді вже краще -збір. Пилозбір звучить природніше.
Що ж, теж цікава пропонова: щось у ній таки є!